Забравете какво символизираше аленият мак при соца - британците са превърнали полското цвете в символ на своята почит към участниците в Първата световна война

У нас почитаме падналите за България с едноминутно мълчание и тържествена заря проверка. А ако пътувате до Острова през ноември, имате шанс да си донесете оттам един уникален сувенир - малко хартиено цвете, в средата на което има пластмасово копче с надпис Poppy Appeal.

Тези дни всеки британец го носи на ревера си, а ако някоя знаменитост пропусне да го закачи на видно място, става обект на обществено порицание. Така се случи сега с актрисата Сиена Милър, която се яви на тв интервю без този символ върху роклята си - както и със самия премиер Дейвид Камерън, след като неговите пиари се опитаха по компютърен път да прикачат макчето върху стара негова снимка.

Социалните мрежи реагираха светкавично с пародии и други колажи, а журналистът Пиърс Морган коментира в микроблога си: "Това, изглежда, обобщава какво представлява Дейвид Камерън. Пълна измама".

45 млн. души, без оглед на политическата им принадлежност, ще носят червения мак през ноември в знак на почит към загиналите в Първата световна война.

Т.нар. Poppy Appeal (Апелът на маковете), организиран от Кралския британски легион, обаче е и най-голямата благотворителна акция в Европа и през 2014-а събра над 45 млн. лири стерлинги в подкрепа на военнослужещите, ветераните и техните семейства.

А преди миналогодишния Ден на примирието 11 ноември (на който през 1918 г. се слага край на Първата световна война) около 1400 служители на британското разузнаване - военни и цивилни, облекли червени дъждобрани, се скупчиха като огромен мак във вътрешния двор на централата си, емблематичния "донат" в Челтъм. В средата на цветчето бяха униформени от ВМС в черно, а зелената дръжка бе оформена с маскировъчен плат.

Снимка: GCHQ

Британците пазят две минути мълчание, а през 2010 г. като благотворителен сингъл беше издаден и такъв запис. Водеше се дори кампания той да оглави музикалната класация в Неделята на възпоминанието (Remembrance Sunday), отбелязвана през втория уикенд на ноември - тази година на 8-и.

Като възпоминание за загиналите макът се носи, за да напомня колко е висока цената на войната и за да не се забравят жертвите й. Той обаче олицетворява и надежда - за онези, които продължават да живеят и имат нужда от подкрепа, обясняват от организацията. 

Традицията се ражда няколко години след края на Първата световна, а през 60-те "Бийтълс" възпяват в Penny Lane медсестра която продава значки, за да набирт средства за военноинвалидите.

Миналата година, когато се отбеляза един век от началото на войната, при крепостта "Тауър" в Лондон "разцъфна" арт инсталацията Blood Swept Lands and Seas of Red - 888 246 ръчно изработени керамични мака - по един за всяка британска жертва в конфликта.

Автори бяха скулпторът Пол Къминс и сценографът Том Пайпър. Заглавието ("Поля, превзети от кръвта, и морета в червено") е взето от първия стих на незнаен войник, загинал във Фландрия.

Снимка: Мез Мерил / Кралски ВМС

У нас е известно друго стихотворение - "Ален мак", превърнато в песен, която била любима на основателя на социалистическото движение у нас Димитър Благоев. При тоталитарния режим така се наричаше фестивалът на т.нар. "политически песни", провеждан от 1975 до 1989 г. в Благоевград, в който участие взимаха както поети с китари, така и рокгрупи.

Текстът на "Ален мак" е написан в момент на носталгия по родината и близките от офицера Иван Сокачев след един от боевете при Чаталджа през 1913 г., по време на Балканската война. По ирония на съдбата в края на 40-те години той е пратен от "народната власт" в концлагер, където намира смъртта си.