Излезе и списък с цесиите по кредити от КТБ

Опити за спасяване на ВИП влогове са извършили няколко физически лица и десетки фирми - притежатели на високодоходни депозити във фалиралата КТБ. Сред специалните вложители са бивши политици, бизнесмени, магистрати, както и фирми - титани на българската икономика, като БТК, БЕХ, НЕК, "Булгаргаз", "Булгартабак" и много други, пише в. "Сега". Това става ясно от публикувани от синдиците на КТБ Лазар Илиев и Росен Ангелчев данни.

Става дума за два от дългоочакваните списъци - с имената на вложителите, които са държали парите си в банката на Цветан Василев по индивидуални договори със специални лихвени привилегии. В единия списък на 25 страници са подредени всички, които са имали депозити с преференциални лихви в последните 2 години преди поставянето на банката под специален надзор.

Другият, който е доста по-кратък, показва кои вложители са успели да прехвърлят на други лица пари в опит да спасят поне част от вземанията си. Това са т.нар. цесии. От публикуваните данни не става ясно обаче най-важното - направени ли са били прихващания след цесиите, дали синдиците са признали сделките и кои операции са атакувани или ще бъдат оспорвани в съда.

Сред гражданите, посочени в двата списъка, се откроява бившият градски прокурор на София Роман Василев. Той е имал на влог в КТБ 286,5 хил. евро и е сключил договор за цесия за близо 206 хил. евро. Правят впечатление и данните за бившия премиер и екслидер на ДСБ Иван Костов и семейството му. Дъщеря му е прехвърлила 30 хил. лв. от депозит за 213.2 хил. лв. Така вземането й от банката е спаднало под 100 000 евро и е влязло в размера, защитен по Закона за гарантиране на вземанията. Не е ясно обаче дали това й е позволило да си вземе парите от фонда, защото депозитите със специална лихва, дори да са под 100 000 евро, губят законовата защита.

Виж още: Кой си призна за срещите с Цветан Василев

През пролетта обаче прокуратурата образува дело за умишлена безстопанственост срещу бившите квестори на КТБ Елена Костадинчев и Станислав Лютов, защото се оказа, че са преобразували договори със специални лихви в такива със стандартни условия. Един от разпитаните по казуса беше именно Иван Костов, който обясни, че наистина се е отказал от високите лихви по влога си и той е станал стандартен. Според списъка експремиерът е имал на спецдепозит в КТБ от 155,8 хил. лв. Той обаче не е извършвал цесии, защото депозитът му е бил превърнат в гарантиран. Другата дъщеря на Костов е държала на преференциален влог 115,3 хил. лева.

Огромна сума е цесирал и бизнесменът Гриша Ганчев през фирмата си "Литекс" АД - 1.1 млн. лв.

Българският енергиен холдинг е в списъка с 2 цесии за около 29 млн. лв. Парите на държавната фирма в КТБ през последните 2 години са били над 500 млн. лв. Не е ясно обаче каква част от тях са били в банката към датата на поставянето на КТБ под специален надзор. Телекомът е имал 9 депозита с привилегировани лихви за общо 128 млн. лв. и е станал страна по 13 договора за цесии.

През последните 2 години от живота на КТБ БТК е открила депозити за над 1 млрд. лв. сумарно. Не е ясно какви авоари на компанията са останали блокирани в банката. С много на брой влогове впечатляват "Булгаргаз" и "Булгартрансгаз", НЕК, Летище София, РВД, Държавният спортен тотализатор.

Виж още: Комисията за КТБ: Още от началото банката е финансова пирамида

Но отвъд пикантните подробности за хората и фирмите, които са се радвали на специални условия в КТБ, публикуваните списъци не дават яснота как прехвърлянето на вземания на клиенти на банката влияе на т.нар. маса на несъстоятелността - т.е. дали тези сделки накърняват интересите на всички вложители в банката, които търпеливо чакат да си получат поне част от парите.

Преди месеци министърът на финансите Владислав Горанов обяви, че ще бъдат атакувани всички сделки, които нарушават пряко или косвено принципа на равнопоставеност на кредиторите. За това обаче данни от синдиците няма.

Източник: в. "Сега"