Изводите от доклада на анкетната комисия в Народното събрание обобщава БНТ

КТБ е работила като класическа пирамида - такъв е основният извод в доклада на анкетната парламентарна комисия, която проверяваше банката. И главните виновници според депутатите са Банковият надзор към БНБ, ДАНС и мажоритарният собственик в банката Цветан Василев, обобщава БНТ.

Докладът обаче оневинява Комисията за финансов надзор, оглавявана от Стоян Мавродиев, която нямала законови правомощия да регулира и следи за порочни банкови схеми.

150 страници побраха причините за фалита на КТБ. В обемния доклад обаче не се споменава нито едно име - на вложители с преференциална лихва или пък с цесии, направени след затварянето на банката. Вината за банкрута е

поделена между Цветан Василев, БНБ и ДАНС

В документа се говори за 138 фирми, които формират кредитния портфейл на КТБ от 5,3 млрд. лева. Близо 2/3 от фирмите обаче са без нито един ден дейност. Други пък са свързани с мажоритарния собственик Цветан Василев - фирми бушони, на които банката поголовно е раздавала кредити и така са източени 3,5 млрд. лева. По този начин на практика Цветан Василев е финансирал сам себе си.

Фирмите бушони най-често са току-що създадени и без средства да покриват кредитите си. Отпускани са им заеми на ниски преференциални лихви, но въпреки това те масово не плащат. Банката обаче пак им отпуска нов кредит, пак на ниски лихви, за да рефинансират.

Виж още: 99% са лошите кредити, които КТБ е отпускала

По пътя на схемата се установява как фирма бушон тегли заем и понякога още в деня на получаването му го превежда по сметка на друга, пак "куха" фирма. През нея парите стигат до Цветан Василев, посочва още докладът. Преливането на пари от пусто в празно е създало по документи

илюзията, че КТБ има активи и е надеждна банка

Всъщност така са били раздадени стотици милиони левове, които според депутатите в анкетната комисия БНБ е можела да засече. Заради липсата на ефективен контрол обаче централната банка е улеснила източването на КТБ.

ДАНС също проспала престъпните схеми в банката, се посочва в доклада. Тя е допуснала да бъдат застрашени национални интереси. Нещо повече - в агенцията е имало сигнали и данни за пране на пари и измами от страна на Цветан Василев години преди кризата с КТБ.

Виж още: БНБ: Медиите предизвикаха финансовата криза от 2014 г.

През 2006 г. например има информация за съмнителни операции на банкера, но Софийският градски съд отказва да образува досъдебно производство. През следващите години други сигнали пък са предадени на ГДБОП. Нито един обаче не е доведен до край.

Оказва се, че дори чужди финансови спецслужби пускат седем сигнала и запитвания до България за дейността на 37 фирми, все свързани с банкера Цветан Василев. Но и това

не провокира адекватни реакции на ДАНС

Никой не е реагирал и на пропуските на официалния одитор на КТБ назад през годините, още преди тя да изпадне в неплатежоспособност. Груби нарушения в работата му показват как одиторът засича масово кредитополучатели, които нямат необходимите обезпечения, за да теглят огромни заеми. В докладите, предавани на БНБ обаче, тези и други нарушения са спестени.

Източник: БНТ