Защо не са съгласни служителите с новите предложения

До момента близо 2000 служители са подали рапорти за напускане на МВР. Това обяви председателят на най-големия полицейски синдикат Валентин Попов пред журналисти в парламента.

"Точна информация нямам, но при всички случаи предполагам, че вече наближават 2000. Ефектът за системата ще е този ефект, който може да се очаква – сериозен удар по и без това сриналата се мотивация на служителите", каза председателят на Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР).

Попов заяви, че полицаите няма да отстъпят от исканията си и демонстрациите им продължават в цялата страна. За неделя 8 ноември е свикан голям национален протест, към който вероятно ще се включат и военните.

Защо не са съгласни служителите с новите предложения

Той коментира предложението на финансовия министър Владислав Горанов бонусите за прослужено време да отпаднат и досега натрупаните да влязат в основната заплата на служителите в МВР и останалите силови ведомства.

Виж още: Полицията: Не приемаме предложението на правителството

"Заплатите няма да намалеят, ще се случи обаче нещо друго. Аз в момента имам 20 години стаж, това означава, че получавам допълнително възнаграждение в размер на 40% от основната заплата. При сега действащите разпоредби колегата ми, който е започнал тази година, с натрупване на стаж започва да ме настига като заплата. Ако се приеме това, което предлага господин Горанов, той няма да ме настигне и тази разлика от 40% между нашите заплати ще си остане, докато сме служители в МВР", посочи синдикалистът.

Той припомни, че ден преди да замине в командировка в Лондон, вътрешният министър Румяна Бъчварова издаде заповед да се идентифицират участниците в полицейските протести и да се накажат дисциплинарно. От втора нейна заповед, публикувана вчера в група на протестиращите полицаи в социалната мрежа, стана ясно, че Бъчварова е разпоредила онези полицаи, които са подали рапорти за напускане, да се освобждават незабавно.

Виж още: Реформата за привилегиите в МВР - на кантар в парламента

Алтернатива на тази реформа

Междувременно експертът по сигурността проф. Николай Радулов предложи алтернатива на реформата в МВР. Бюджетът на министерството, което харчи над 1 милиард лева годишно, може да се подобри, като вместо да се намаляват обезщетенията на полицаите наполовина, се съкрати наполовина администрацията на МВР.

Административният състав в МВР се ползва с всички трудови привилегии, с които се ползват и редовите полицаи - като ранното пенсиониране и др., тъй като всички служители на вътрешното министерство се водят първа категория труд, най-тежката.

Източник: "Дарик", UReport