Синдикатът на служителите на МВР настоява за истинска реформа в министерството

Не приемаме предложението на правителството, заяви председателят на Синдикалната федерация на служителите в МВР Валентин Попов пред Нова телевизия. 

Вчера полицейските протести продължиха в цялата страна, за да покажат, че не са склонни на никакви компромиси относно техните привилегии, като бяха блокирани редица ключови пътища и булеварди в големите градове.

Рано сутринта вчера премиерът Бойко Борисов привика в кабинета си вътрешния министър Румяна Бъчварова и финансовия министър Владислав Горанов, за да обсъдят предложението за орязване на привилегиите, което беше внесено в парламента в петък, и последвалите протести. След срещата очаквано идеите бяха сериозно ревизирани.

Лансираните промени в реформата

Тогава главният секретар на МВР Георги Костов обясни пред журналистите какви са новите промени. Според тях служителите на МВР се разделят на първа и трета категория. Униформеният състав, разследващите, оперативните работници и всички с полицейски правомощия ще останат първа категория, докато администрацията ще премине в трета категория.

Новопостъпилите в първа категория ще се пенсионират с 10 заплати, докато чиновниците ще се пенсионират с 6. За сметка на това хората от администрацията ще получат право да работят и втора работа. 

Работещите сега в МВР ще се пенсионират пак с 20 заплати. Полицаите обаче ще се разделят с привилегията всяка година към заплатата им да се добавят по 2% за прослужено време. Вместо това достигнатите до момента нива ще станат част от основната заплата и ще спрат да растат.

От Синдикалната федерация на служителите в МВР обаче не са съгласни с промените 

Виж още: Защо няма подкрепа за протеста на МВР

"Модификацията, която предлага правителството е неприемлива за синдикатите в МВР, а и не само в МВР. Начинът, по който се предлага да се приеме тази модификация, също е неприемлив", коментира синдикалният лидер на полицаите Валентин Попов.

"Твърди се, че има служители в МВР с над 400 дни. Това доказва, че системата нещо не работи. В това отношение ние сме на едно мнение с министър Румяна Бъчварова. Определено е необходима много сериозна реформа, а не псевдореформите, които се извършваха до момента  в това министерство. Щом служител има над 400 дни отпуск, значи началникът му не си е свършил работата. Служителят може и да е тарикат, но в този случай началникът му е некадърен", коментира още Валентин Попов.

Теории на протеста 

Според електронното издание на в. "Стандарт" обаче зад протеста стоят полицаи от висок ранг, на които предстои да се пенсионират скоро. При пенсиониране по сегашните правила те биха получили над 40 хил. лв. чисто, изчисляват от изданието. Въпросните полицаи пък били близки с част от синдиката на служителите на МВР, които на свой ред били приближени към ръководството на БСП. 

Военните също подкрепиха протеста на полицаите

Решение на проблема ще търси и министърът на отбраната Николай Ненчев, който започва консултации с всички парламентарно представени сили. Въпреки че нямат право на протест, военните подкрепиха протеста на полицаите вчера. 

Ако не се стигне до консенсус - полицаи, военни и надзиратели планират голям национален протест в неделя.

Източник: Нова телевизия, "Стандарт", в. "Сега"