Когато доверието в една институция е толкова разклатено, няма как тя да се надява на масова обществена подкрепа

Знаете ли какъв е големият проблем на това, че хората злобеят срещу полицейския протест. Не е, защото не искат полицаите да имат достойни заплати. Реално всички искаме за спазването на законите на страната да се контролира от хора, чийто труд се заплаща достатъчно добре, че да не искат подкупи и да не се въвличат в интриги с хора от подземния бизнес.

Ние искаме добри заплати за всички - лекари, учители, полицаи, пожарникари и т.н. Проблемът не е в това. В друго е. В онези полицаи, за които съвсем заслужено използваме определения като "Ушев", "милиционер" и за които разказваме "полицейски вицове". 

Доверие няма

Ако се замислите в рамките на 10-15 минути, ще се сетите за поне трима познати, които са пострадали от грабежи или някакъв вид насилие. Най-честата реакция, когато отидат да подадат жалба в МВР е едно пренебрежение. "Не, ние няма да открием извършителите". Това сякаш ти казват там, където отиваш, за да търсиш сигурност и справедливост. 

Не си правя илюзии, че престъпленията се разкриват лесно. Някои дори няма как да бъдат разкрити, а виновниците да бъдат наказани. Проблемът е в това, че с всеки един такъв момент, доверието се губи. И когато полицията ти каже, че няма как да ти помогне, когато са те обрали, нападнали, пребили и т.н., ти най-често си казваш, че значи полицията не работи и не си върши работата. Не мислиш за това как те работят или какъв е целия процес по разкриването на едно престъпление.

Доверието в целия апарат на МВР, в системата на правосъдието е ужасяващо ниско. Хората масово не вярват, че която и да е от тези институции си върши работата съвестно и без корупция. 

Като добавим и факта, че имаме един стабилен архитип към КАТ и служителите на пътна полиция, вярата става дори по-ниска. 

И тук е парадоксът. У нас желанието за ред е голямо, но доверието в налагащите го - доста ниско. Създава се едно разминаване в обществото между очаквания и реалност, което допълнително съсипва образа на полицая. 

Когато се сблъскаш и лично с някой по-нагъл представител на професията, нещата стават още по-дълбоки и трайни.

Днешният втори протест на полицаите, който отново опита да затвори Орлов Мост и отсечката към Ректората на СУ, скандиранията на обидни думи пред парламента, който засега няма отношение към проблема на полицаите, цялостното агресивно отношение и усещане за безнаказаност (кой охранява протестът на полицаите?), дълбаят в доверието към МВР. 

Виж още: Полицията протестира, а ние може би трябва да мислим за реформи

Но читавите хора се държат с добра заплата

А истината е, че не трябва. На нас ни трябва една полиция, чийто символ, колкото и старомодно да звучи, са мъже на честта, за които дългът е над всичко. И такива има в МВР. Но те не трябва да се оставят на ниски заплати. Не трябва държавата да ги кара да се чувстват отритнати. Защото тогава ще се озлобят и ще престанат да са лоялни на този кодекс на честта, който би трябвало да следват. И народът ви го е казал - сиромах човек, жив дявол. Още повече ако на въпросният "сиромах" е дадена някаква власт. Това вече ражда утайки.

А утайката от МВР трябва да се изхвърли. Всички схемаджии, служещи на още някого, освен на закона, всички, които не си вършат съвестно работата, трябва да са вън от системата на МВР. Защото сами знаете - капка катран в кацата с мед, разваля всичко. 

За да има подкрепа за полицаите, хората трябва да видят, че полицията ги пази. Доверието е всичко.

И за финал ще завършим с един важен въпрос, който все още няма отговор. След като премиерът обеща, че ще се възстановят социалните придобивки на полицаите в Бюджет 2016, откъде ще се попълни тази дупка? Ей това вече е въпрос за 1 млн. лв.