След като привика вътрешния и финансовия министри, Борисов излезе с решението да се върнат придобивките на служителите на МВР

Социалните придобивки на полицаите ще бъдат върнати, а тези, които блокираха снощи столицата, ще бъдат наказани. Така на десет заплати при пенсиониране ще получават само новопостъпилите в сферата на отбраната и сигурността.

Това стана ясно от срещата в Министерски съвет, на която премиерът Бойко Борисов привика министрите на финансите и на вътрешните работи - Владислав Горанов и Румяна Бъчварова, както и главния секретар на МВР Георги Костов. С

Борисов се изрази остро спрямо протестите вчера, по време на които полицаите скандираха и срещу него персонално. 

Недопустимо е униформени служители, без разрешение да дават пример на обществото как се вършат незаконни действия, заяви Борисов.

"Ще се възползвам от това, че тук са медиите и главният секретар, за да изпратя едно послание на служителите на МВР, армията, охранителните работници, които са в Министерство на правосъдието. Първо, крайно е недопустимо униформени служители, без разрешение да дават пример на обществото как се вършат незаконни действия. Това е директно към главния секретар. Има законови начини и бяхме обявили, че ще водим разговори по темите, които ги интересуват".

"Това да затвориш двумилионен град и да показваш сила е абсолютно нередно, армията даде пример как трябва да се прави. И те не са съгласни, но има надлежен ред, по който се прави", посочи Борисов.

"180 милиона за 2015 г., не за догодина, а тази - даваме повече на МВР и 57 млн. повече на армията, 20 млн. за учителите, 20 млн. за догодина за спешна помощ, 45 млн. за съдебната система", обясни той.

Виж още: Полицията протестира, а ние може би трябва да мислим за реформи

Премиерът допълни, че полицейският синдикат може би е трябвало да протестира за това как 500 лв. гаранция е превенцията срещу наскоро бития полицай.

Междувременно БСП и ДПС обявиха подкрепата си за протеста на полицаите, като от двете партии изразиха мнението, че министър Горанов не трябва "да си връзва бюджета за сметка на възнагражденията на тези, които се грижат за сигурността, здравето и образованието на нацията - полицаи, лекари и учители".

Относно позицията им Борисов коментира, че не им отива да говорят за пари в МВР:

"Тук има правен абсурд, нарушение на всички закони. Те приеха 200 милиона, без никакво обезпечение в предишния си мандат, да увеличат заплатите. Така, че най- малко бих чул съвета им. Но понеже полицаите, пожарникарите и съдебната охрана са доста мили хора, не само на мен и правителството, но еднакви мили са ни и доктори, инженери, учители и да не пропуснем някой друг, само за ваша информация", коментира той.