Парите за спорт не се разходват рационално, а часовете по физическо възпитание в този вид са безсмислени, смята треньорът на волейболните ни национали

"По времето на комунизма имахме уникална система, която даваше страхотни резултати в спорта. Трябваше просто да я съхраним и да намерим начин тя да се впише в новото време", каза в сутрешния блок на Нова телевизия "Здравей, България" треньорът на националния ни отбор по волейбол Пламен Константинов.

Според него в момента "елитните спортисти се броят на пръсти", а за да се запълнят липсите, "трябва да се започне отдолу: от училищния спорт, от масовия и след това да се прехвърлим към професионалния". 

Константинов определи часовете по физическо възпитание в училище като "безсмислени", защото се провеждали между другото.

"Физическото трябва да бъде извадено от учебната програма. Не може да имаш втори час физика, трети час физическо, четвърти час химия. Това е несериозно... Защото децата слизат на физическото по дънки и ризка, разхождат се, девойките са винаги в цикъл, момчетата поритат футбол, без да се преобличат и след това изпотени се качват за следващия час", сподели той наблюденията си.

Вариантът, който той предлага, е при първа смяна в класните стаи, следобед да е спортът: "Тогава има смисъл. Тогава ще ангажираш това дете... Не казваме, че оттам ще излязат професионалните спортисти. Но спортът не е само за професионалисти, той учи и на колективизъм, и на дисциплина, и на хигиена - това дете да се преоблече, да се изтренира, да се изкъпе."

Наставникът на националите коментира и новоизградената инфраструктура с финансиране по европрограмата за развитие на селските райони, като даде за пример спортната зала в Горна Малина.

"Въпросът е, че се правят съоръжения по такива места, където няма деца, а и не е координирано с Министерството на спорта... Безмислени проекти се правят само за да се усвоят бързо едни пари... но не се изразходват рационално - това е големият проблем", обясни Константинов, който преди няколко години беше и кандидат-депутат от листата на НДСВ.

Източник: Нова телевизия