US милионерката отглеждала стотици котки и поръчала на художник техен групов портрет, който сега беше продаден за близо 1 млн. долара

Най-голямата котешка картина, рисувана от австрийския художник Карл Калер в края на XIX в., беше продадена на търг от "Сотбис" в Ню Йорк за 826 хил. долара. Платното с размери 1,80х2,60 м тежи над 100 кг и от аукционната къща трябвало да издигнат специална стена, за да я демонстрират на потенциалните купувачи, разказва "Ню Йорк поуст".

Платното, озаглавено "Любовниците на жена ми", било поръчано от US милионерката Кейт Бърдсол Джонсън, която обожавала котките, особено персийките и ангорките. В лятната си резиденция "Буена Виста" край Сонома, щата Калифорния, с площ близо 3000 хектара, тя отглеждала 350 екземпляра.

Виж още: Колко котки бихте понесли в офиса

За тях се грижели рояк прислуга, а всяка от писаните си имала име. В центъра на творбата е любимецът й Султан, когото купила за 3000 долара при свое пътуване до Париж. Той не бил за продан, но тя попитала за колко стопанинът му би се разделил с него - и удвоила сумата. От лявата страна на котарака е бяла ангорка със сини очи, за която има сведения, че е била наричана Ваше височество.

Когато Джонсън наела художника, той заявил, че досега не е рисувал котки и прекарал три години в скицирането им, а също така в изучаване на техните навици и характера на всяка от тях. Изобразени са "само" 42 от всички 350 обитатели на имението. Предполага се, че заглавието на творбата е дадено от многострадалния съпруг на Джонсън.

Кейт починала през 1893-та, едва две години след завършването на картината. Завещанието й постановило котките в дома да продължат да водят същия начин на живот, като за целта били заделени 500 хил. долара.

Виж още: Селото на 100-те котки