Положителният пример на Португалия зависимите да се лекуват, а не да се преследват се преселва и в Иралндия

Вълната на декриминализиране на марихуаната поне за медицински цели, както и вече легендарните печалби на американския щат Колорадо от канабис, резонират в цял свят и повдигат темата за наркотиците с нова сила. 

Нов тласък обаче ѝ дава Ирландия, която е на път да декриминализира употребата на наркотични вещества.

Островната държава е на път да декриминализира употребата на наркотици като хероин, кокаин и канабис като част от "радикалната културна промяна" в страната, пише в. "Индипендънт". 

Догодина в Ирландия се предвижда да има специално определени места в Дъблин, където употребяващите наркотици да могат да си инжектират доза. Това сподели ръководителят на Национална стратегия за наркотиците на Ирландия Аодан О'Риордeин по време на лекция в Лондон.

Любопитното в случая е, че властите в страната продължават определят продажбата на наркотици с цел печалба като престъпление.

Да се промени отношението към зависимите

Идеята на експертите е да се промени отношението към наркоманите. Според тях порицанието трябва да бъде заменено от помощ за зависимите.

"Аз съм на мнение, че трябва да има промяна в културата на това как гледаме на злоупотребата с различни вещества, ако искаме да се прекъсне този цикъл и да направим сериозен опит да се справим с наркотиците и алкохола", каза О'Риордeин.

Изследванията са показали, че използването на наркотици "под надзор" намалява опасността на рисково поведение. След откриването на такива места в Дъблин, предстои такива да бъдат отворени и в Корк и Лимерик.

В страната веднъж вече бяха легализирани над 100 вида наркотици, но това стана вследствие на объркано съдебно решение. Така за около 36 часа наркотиците в страната бяха напълно легални. С извънредно заседание депутатите оправиха грешката.

Виж още: Кои държави в ЕС декриминализираха всички наркотици - и какво последва?

Примерът на Португалия

Това относително е и примерът на Португалия. На 1 юли 2001 г. в страната са декриминализирани всички възможни видове наркотици. В началото се е смятало, че това ще доведе до бум на туризма или до масово разпространение на наркотичната зависимост сред младежите. Истината обаче е, че в момента в Португалия се наблюдава един от най-ниските проценти на наркозависими в ЕС.

Наркотичните вещества все още са незаконни в рамките на Португалия, а разпространението и трафика на наркотици се считат за криминално деяние. Употребата и притежанието (до определени количества) обаче се възприема като зависимост, която трябва да се лекува. 

Всеки, който притежава наркотици над въведения лимит, се третира като дилър и му се предявяват обвинения в съда. Всеки с по-малко количество от лимита трябва да бъде докладван в рамките на 72 часа пред специално създадена за целта комисия, която може да предложи лечение или рехабилитация.

Виж още: Осуетиха опит на ООН да декриминализира наркотиците в световен мащаб

Важното в Португалия е, че страната неофициално е отменила всички наказателни присъди за лично притежание на наркотици, които са в рамките на позволените количества. 

Оттогава насам драстично е намалял броят на зависимите, както и на ХИВ позитивните, при условие че в началото на 2001 г. страната е на челно място в ЕС по брой заразени със СПИН заради употребата на хероин.

Източник: "Индипендънт"