"Клуб Z" хвърля поглед върху Чехия и Португалия - европейските страни, свободни за всички наркомани

По повод разкритията, че експерти на ООН са възнамерявали да призоват правителствата по света към декриминализация на наркотиците за лична употреба, "Клуб Z" отбелязва, че само преди пет-шест години подобна новина щеше да бъде подмината, сякаш някой по погрешка е копирал нещо от "Не!Новините" или американския The Onion.

През 2015 г обаче това вече не изглежда толкова безумно - и две държави членки на ЕС са част от причината подобни идеи изобщо да бъдат приети за обсъждане в обществото: Чехия и Португалия.

Чехия

1998 г. Чешката полиция стига до прост извод - да арестуваш младежите, които консумират марихуана или се друсат с екстази в дискотеките, е загуба на време. А това е всъщност един от най-ценните ресурси на полицията.

Разбира се, продължават операциите срещу лабораториите за метаамфетамини, каналите за кокаин и хероин, но крайният потребител обикновено е с много нисък риск на престъпна дейност извън наркотиците - т.е. той нарушава закона, когато консумира дрога, но рядко се замесва в по-сериозни и обществено вредни деяния. Хората, които употребяват, са вече твърде много - няма място в арестите за тях. 

Употребата на наркотици скача - и не само на канабиса, а и на екстази, метамфетамини, по-малко на кокаина и хероина. Правителството стига до прост извод - ако не можем да го контролираме, да го регулираме. Така през 2009 г. се разработва закон за пълна декриминализация - всеки може да притежава до 15 г канабис или пет растения, 5 г хашиш, 40 псилоцибни гъби, 2 г амфетамини, 1,5 г хероин, четири таблетки екстази, до грам кокаин, пет таблетки LSD, пет кактуса пейот - без да извършва криминално престъпление. Според закона това вече е дребна простъпка, наказуема с до 600 евро глоба.

Декриминализирането на нещо води до спад на престъпленията - нормално, тъй като то просто вече не се води като такова. Тази статистика е повърхностна и безмислена - както отказът на някои американски социолози през 60-те да влязат в гетата води до много по-добра статистика за образованието, бедността и прочие.

Декриминализирането води и до освобождаване на солидна сума от държавния бюджет. Пари, които Чехия влага в солидна програма по превенция. Изработват се информативни и спомагателни програми за всяко училище, както и нови центрове за детоксикация и лечение.

Резултатите не са зашеметяващи, но все пак са налице, особено сред най-младите, показват изследвания на Европейския център за мониторинг на наркотиците. През 2003 г 11,2% от 15-16 годишните са използвали наркотици, различни от канабис, през 2011 г. спадът е до 8,2%. Намалява и цялостната употреба/ на марихуана - от 45% през 2007 г. на 42% през 2011 г., на амфетамини - от 5% през 1999 г. до 2% през 2011, на екстази - 8% през 2003 г. до 3% през 2011 г.

Данните показват и леко увеличение на търсещите лечение.

Основна критика към Чехия обаче остава фактът, че програмите за превенция са все още само концентрирани върху учениците.

Португалия

Португалия се решава на тази радикална стъпка доста по-рано - през далечната 2001 г. Може би затова и прилагането на новите закони, доста подобни на чешките, е по-успешно.

Законовата рамка е същата - определени количества (до 25 г марихуана, но само до 0,5 г кокаин например) не се третират като криминално деяние. Вместо това ако бъде заловен, човекът получава призовка и се явява пред комисия.

Това не означава непременно просто безобидна разходка - въпросната комисия, съставена от адвокат, социален работник и психиатър, може да наложи определени забрани: да отнеме лиценз за практика, ако става въпрос за лекар или таксиджия, да наложи глоба между 25 и 150 евро, да отнеме социалните осигуровки, да забрани на човека да ходи на определени места или да общува с определени хора. Все пак действителността е, че леките наркотици не водят до много тежки наказания.

За разлика от Чехия обаче, Португалия разработва много по-сериозни програми за превенция, лечение, информиране на обществото. Не е случайно, че именно там е ситуиран Европейският център за мониторинг на наркотиците.

Употребата обаче се увеличава. 11,7% повече ползват марихуана спрямо 7,6% преди декриминализацията, 12% посягат към тежките наркотици спрямо 7,8%, употребата на екстази и кокаин се удвоява, увеличава се и употребата на хероина.

Все пак има спад сред младите (13-15 годишни).

Но, както отбелязва подробно изследване на института "Като" през 2009 г., не това е основната цел на декриминализацията.

Диагнозите с ХИВ сред употребяващите наркотици спадат със 17%. Първоначално се отчита, че намаляват и смъртните случаи, свързани с наркотици, макар после да се връщат на нивата отпреди декриминализацията. Някои обясняват това с много по-доброто следене на случаите, както и удвояването на аутопсиите, което води до по-голям шанс да бъдат регистрирани тези смъртни случаи.

Увеличават се хората, които се подлагат на лечение. Португалия може да се похвали със солидна и добре разработена програма за заместващо лечение - с метадон, бупренорфин и др. То е изключително достъпно в цялата страна.

Подобни резултати не демонстрират непременно успеха на декриминализацията - явно е, че в Португалия се наблюдава покачване на употребата, а спадовете в Чехия са умерени, колкото и успехът на добрите практики по превенция, информиране и лечение. Специалистите в тези две държави обаче твърдят, че двете практики са пряко свързани.