Министър Москов и министър Кралев представиха идеята за Данък обществено здраве

От догодина вредните храни поскъпват вследствие на новия Данък обществено здраве. Той бе представен днес от министъра на здравеопазването Петър Москов и министъра на младежта и спорта Красен Кралев на съвместен брифинг. 

Двамата се надяват той да бъде приет през идната година. 

Очакваните средства, които ще бъдат събирани от този данък в отделен фонд, са в порядъка на 120 млн. лева годишно. Предвижда се 20% от тези пари да се вложат в изграждане и реконструкции на физкултурни салони в училищата. Други 20% ще бъдат пренасочени, за да се подобри храненето в същите училища. Останалите 60% ще се харчат за борба с хроничните незаразни болести, какъвто е примерно диабетът. 

Какво ще облага новият данък

Според новите текстове от догодина опаковка от 150 г бисквити трябва да поскъпне с 97 стотинки. Цената на енергийните напитки ще скочи с 55 стотинки за бройка, а на порция картофи, пържени в растително масло - с 1,12 лв.

С данък ще бъдат обложени всички храни и напитки, които са вредни за човешкия организъм. Под налога попадат още чипсове, снаксове, сухи супи, бульони, газирани напитки и напитки, съдържащи кофеин, шоколадови бонбони, шоколад, сладоледи и дори баничките, ако са приготвяни с трансмастни киселини. 

Виж още: Вредните храни убиват повече хора от пушенето

Процентът, с който ще бъдат облагани храните, ще зависи от количеството сол, захар или кофеин над определената норма в дадения продукт. 

Извън допълнителното облагане остават хлябът, млечните продукти, плодовете и зеленчуците. Няма да поскъпват и соковете, които са над 40% натурални.

Превантивен ефект

Според министър Петър Москов този данък е косвен, не се налага върху основните храни и има превантивен ефект. Той изрази надежда налогът да подобри здравния статус на населението, защото поне част от българите ще спрат да купува поскъпналите храни. Обсъжда се и идеята да се забрани рекламата по радиото и телевизията за всички храни, обложени с този данък.

Тепърва данъкът подлежи на обществено обсъждане. Неотдавна водещи диетолози се изказаха против налога с аргумента, че храненето не е единствен фактор за затлъстяването.

Източник: "Дарик", Novini.bg