Виновно е не само храненето, но и седенето пред компютъра и телевизора

280 хиляди българи са с тежка степен на затлъстяване, съобщи проф. д-р Светослав Ханджиев от Българската асоциация за изследване на затлъстяването и съпътстващите го заболявания.

Тревожното е, че затлъстяването се превръща в един от основните проблеми за здравето на българите. Увеличават се и децата с наднормено тегло у нас, алармира в. "Стандарт".

Освен храненето, влияние оказва и застоялият начин на живот на децата - те стоят пред телевизорите и компютрите около 25,7 часа на седмица, което е много лош показател, коментира проф. Ханджиев.

Виж още: Децата ни - на пето място в Европа по затлъстяване

България е на последно място в ЕС по консумация на мляко и млечни продукти, което също е проблемно, допълва "Стандарт". По данни от Световната здравна организация (СЗО) миналата година в света е имало 2 млрд. души с наднормено тегло, а през 2025-а броят им се очаква да достигне 2,7 млрд.

По думите на експерта няма нездравословна храна. Всичко, което е създадено от Господ или природата, е добро за нашата трапеза, но има болестни състояния, възрастови и физиологични състояния, при които една храна е нездравословна, а друга здравословна, коментира лекарят с 40-годишен опит като интернист и диетолог.

Виж още: Преяждате ли?

Неотдавна д-р Ханджиев се произнесе, че въвеждането на данък "вредни храни" би било неефективна мярка за справяне с епидемията от наднормено тегло у нас. Той предупреди опитите да се подходи към проблема единствено чрез фокусиране само върху някои съставки или групи храни и напитки няма да доведе до успешни резултати.

Към момента няма проучване, в което научно да се доказва, че консумацията на определени храни и напитки самостоятелно води до затлъстяване или диабет, се казваше още в становището му. По думите му водеща роля трябва да имат информационните кампании, насочени към родителите, тъй като тяхна е основната роля да формират хранителните навици на своите деца.

Според изследване на "БГ бъди активен" голяма част от населението в България - 77%, не са физически активни. Останалите 23% са предимно млади хора от големите градове.

Виж още: 78% от българите са обездвижени