Водим класацията на най-обездвижените нации на Стария континент, сочи статистиката на Евростат

Изключително притеснително е, че едва 2% от населението на България спортува активно. 

600 000 са смъртните случаи в Европа за година поради липса на физическа активност. 100 млрд. евро пък се изразходват поради лошото здравословно състояние на европейците, причина за което е заседналият начин на живот. 

Друга стряскаща статистика сочи, че страната ни е на шесто място в Европейския съюз (ЕС) по затлъстяване на деца от 11 до 17-годишна възраст. Очаква се продължителността на живота на децата, които се раждат днес да е с 5 години по-малка в сравнение с тази на техните родители.

"Тази обездвиженост на българите се отразява много лошо върху децата ни след време. Физическото състояние на нацията е причината, която води и до проблеми с репродуктивното здраве на младите хора у нас", посочи заместник- министърът на младежта и спорта Калин Каменов. 

Виж още: Затлъстяването по-смъртоносно от пушенето

Това стана ясно по време на представянето на програмата на Европейската седмица на движението MOVE Week, която ще се проведе от 29 септември до 5 октомври едновременно в България и още 32 държави.

В подкрепа на кампанията Министерството на младежта и спорта е съорганизатор на 400 събития в повече от 34 български града, избрани на доброволен принцип, съобщи заместник-министърът на младежта и спорта Йордан Йовчев.

"Включваме се в тази инициатива, защото е важно хората да живеят здравословно и да се движат. Философията на кампанията ще накара хората наистина да бъдат активни, а активността се отразява върху здравословното състояние. Хубаво е, че могат да се движат хора във всякаква възраст. Пожелавам късмет на всички, които се надявам да бъдат активни", каза още Йовчев. 

Виж още: Дебело дете, арест за родителите

Очаква се в кампанията да се включат над 70 000 участници. По време на Европейската седмица на движението ще бъдат организирани отворени безплатни тренировки и уроци по различни видове спорт, сред които футбол, лека атлетика, баскетбол, скално катерене, хокей на трева, самбо, джудо и други.

Програмата на кампанията в София включва над 150 разнообразни спортни събития, които са безплатни за гражданите.

Целта на кампанията е да накара хората да се движат независимо от тяхната възраст, образование и физическо състояние. Амбицията на движението е до 2020 г. да бъде променено поведението на 100 милиона европейци, които да бъдат привлечени към различни физически активности.