Над 190 язовира се следят денонощно. Отговорността за общинските водоеми се поема от местните администрации. Най-трудно обаче се контролира състоянието на частните язовири в страната

Въпреки прогнозите за обилни валежи в следващите 48 часа, няма опасност от преливане на язовирите, които се стопанисват от държавното дружество "Напоителни системи". Това потвърди пред "Дарик" изпълнителният директор на предприятието Димитър Методиев.

Няма повод за паника и притеснение от наводнения заради обилните валежи през днешния и утрешния ден. Това успокои в ефира на "Дарик" изпълнителният директор на предприятието Димитър Методиев.

"Населението трябва да е спокойно. Язовирите към момента са в добро техническо състояние.Свободният обем е около 35% така че имаме резерв да поемем високи води", заяви той.

Дори валежите да продължат над 48 часа, празното пространство в язовирите може да поеме падналата вода. "Трябва да бъдем спокойни, защото 24 часа в денонощието се следят нивата на язовирите. В момента, в който има някакво покачване извън нормалното, започваме контролирано изпускане. Така че няма никаква опасност”, увери още Димитър Методиев.