Системата от три части може да възстанови частично зрението на тези, които са напълно слепи

Фран Фултън е на 66 години и през последните 10 от тях е сляпа. Тя страда от дегенеративно заболяване на очите, което бавно убива светлочувствителните клетки в ретината, съобщава Би Би Си. Принципно такива заболявания не се лекуват и рано или късно причиняват пълна слепота, както станали и в случая на Фран.

Но през юли 2014 г. пред нея се разкрила възможността тя все пак да върне зрението си - системата за бионични очи "Аргус II". Специални очила с вградена камера, закачени за електроди, имплантирани в очните ябълки на Фран, подават визуалната информация в мозъка ѝ.

"Когато ме включиха, почувствах най-вълнуващото усещане, което съм изпитвала някога. Чувствах се толкова изумена и въодушевена, че сърцето ми започна да бие толкова силно, че помислих, че ще изскочи от гърдите ми.

От Би Би Си коментират, че науката е достигнала толкова напред, че вече можем да възстановяваме увредени органи, толкова сложни, колкото очите. Устройства като "Аргус II" са способни да направят байпас на увредените очи и да възстановят отчасти зрението.

Виж още: Научете повече за сънищата

Устойството се състои от три важни части - очила, преобразувател и ред електроди. Очилата не корегират зрението, а служат само за носител на камерата, която подава основната зрителна информация. Самата зрителна информация се обработва от мозъка и той извлича цялостна картина.

"Аргус" все още не може да възстанови пълното зрение, но все още този тип технологии тепърва ще се развиват. Към момента в САЩ има 6 души с присадена система за байпас на очите.