Анексирането на Крим от Русия, в нарушение на международното право, и конфликтът в Източна Украйна са сред най-сериозните заплахи за мира и сигурността в Европа след Втората световна война, подчерта в изказването си Росен Плевнелиев

Президентът поздрави генералния секретар на ООН Бан Ки-мун за организирането на Срещата на високо равнище за климата. България ще работи за подписването на всеобхватно и обвързващо споразумение за климатичните промени през 2015 г. 

Държавният глава призова за продължаване на процеса на реформи в ООН, с който организацията да увеличи ефективността и прозрачността в работата си и да се адаптира към новите реалности. 

Росен Плевнелиев изрази и позицията на България за предоставяне на допълнително място в Съвета за сигурност за държавите от Източноевропейската регионална група. Страната ни вече е обявила кандидатурата си за непостоянен член на Съвета за сигурност за периода 2018-2019 г.

Природните бедствия

"Природните бедствия вече не са новина, а ежедневие за много хора", заяви Росен Плевнелиев в изказването си от трибуната на Общото събрание на ООН. Държавният глава посочи, че през последните месеци България и региона са били тежко засегнати от незапомнени проливни дъждове, а предизвиканите от тях наводнения унищожиха домове и земеделската реколта и взеха човешки жертви, съобщи прессекретариатът на държавния глава. 

Други части на света бяха засегнати от суша и унищожителни горски пожари. "Природата още веднъж ни напомни, че политическите изявления не са достатъчни, а са необходими решителни действия", подчерта Росен Плевнелиев. 

Мир в Черноморския регион

Променената среда за сигурност дестабилизира Черноморския регион. "Невъзможно е да работим за развитие, без да има мир и стабилност", заяви държавният глава. 

България категорично подкрепя суверенитета, единството и териториалната цялост на Украйна, посочи президентът. Росен Плевнелиев призова двете страни в конфликта да спазват постигнатото споразумение за прекратяване на огъня и да пристъпят към прилагането на мирния план. 

"Украинският народ има правото сам да решава своето бъдеще чрез свободни и демократични парламентарни избори", заяви още президентът. Според държавния глава подписването на Споразуменията за асоцииране на ЕС с Украйна, Молдова и Грузия е важен етап в техния път към обединена Европа. 

"Позитивната промяна, на която сме свидетели на Балканите днес, нямаше да е възможна без "двигателя на европейската интеграция", подчерта президентът. 

Хуманитарна ситуация в Сирия

Ескалацията на насилие и влошаващата се хуманитарна ситуация в Сирия, довели до смъртта на стотици хиляди хора и принудили милиони граждани да напуснат своите домове, също беше определена от държавния глава като сериозна заплаха за международната сигурност. 

Само чрез политически диалог и интеграция може да бъде намерено трайно решение на кризата в страната, подчерта президентът. "Насилието в Сирия и Ирак застрашава сигурността и хуманитарната обстановка в целия Близък изток", заяви Росен Плевнелиев и заклейми въоръжените нападения и убийствата на представители на религиозни и етнически малцинства, извършени от терористичната организация "Ислямска държава". 

Международна коалиция срещу тероризма

"България е част от широката международна коалиция срещу тероризма. Като член на ЕС и НАТО тя оказва пълна политическа подкрепа, както и хуманитарна и материална помощ в съответствие с възможностите си", подчерта президентът. 

Росен Плевнелиев отново изрази подкрепата си за резолюцията на Съвета за сигурност на ООН срещу чуждестранните терористични бойци. България ще продължи да подкрепя усилията за намиране на справедливо и трайно решение на конфликта между Израел и Палестинската власт. 

Според държавния глава това може да бъде постигнато само чрез провеждането на преки преговори, без поставянето на предварителни условия и чрез прилагането на принципа на "две държави". 

"Загрижени сме от зачестилите прояви на антисемитизъм в Европа и други части на света. Като страна, спасила своята еврейска общност от 48 000 души през Втората световна война, България категорично осъжда всякакви прояви на антисемитизъм", подчерта още Росен Плевнелиев.