Дебатите предизвикаха скандал между БСП и "Атака" за това кой е по-голям приятел на Русия

България няма да преразгледа позицията си относно икономическите санкции срещу Русия, които бяха наложени във връзка с конфликта в Украйна, предаде Агеция "Фокус".

Предложението бе внесено от председателя на ПГ "БСП лява България" Михаил Миков, но депутатите го отхвърлиха с 52 гласа "за", 47 "против" и 31 "въздържали се".

Предложението на Миков съдържаше три основни искания: 

- Българският парламент да се обяви против разширяването на санкциите от страна на ЕС по отношение на Русия, както и срещу налагането на санкции от страна на Русия срещу страните-членки на ЕС; 

- Министерски съвет да изготви план за поетапна отмяна на санкциите, наложени от ЕС срещу Русия, който да бъде представен и одобрен на Съвета по Външни работи на ЕС. 

- Народните представители незабавно да отменят и забраната за пътуване в ЕС на депутати от Думата и от Съвета на федерацията на Русия. 

Целта на предложението е да се улесни междупарламентарният диалог между ЕС и Русия.

Кой обича повече Русия

Обсъжданията около предложения от Миков проект доведе до колоритен спор между "Атака" и "БСП-Лява България", като предмет на спора беше кой е по-голям приятел на Русия

Председателят на ПГ на "Атака" Волен Сидеров заяви, че всичко, което е свързано с отмяна на санкциите към Русия го подкрепя. 

"Аз гласувах "против" правителството на Пламен Орешарски. Вашият министър-председател подкрепяше санкциите срещу Русия. Когато говорите за санкции, г-н Миков, трябва да се обърнете към Кристиан Вигенин, който беше министър и отхвърли искането ни да признаем референдума в Крим. Не може, когато сте на власт да водите антируска политика, антиНАТО-вска", категоричен бе Волен Сидеров.

Таско Ерменков го репликира, че се разглежда проект за решение на НС, а не се мерят мускули. "Не е интересно на българския народ кой, кога и какво е предложил. Всеки е допускал грешки и не искам цитирам вашите, г-н Сидеров", подчерта Ерменков.

Михаил Миков с обърна към Волен Сидеров с думите: "Вие обслужвате тези, които не искат да се проведе истинската дискусия за Русия. Тях обслужвате с красивата си русофилия и приповдигнатия си тон. Вчера внесохте военнолюбско предложение българските граждани да се включат с двата си самолета и дървените си пушки в Сирия. Колкото и тонът да е приповдигнат и ризата да се скъсана, става обикновен фарс".

"Вие, Миков, като председател на НС, пречехте да се придвижи този въпрос, така че ако има някъде клоунада и фарсово поведение, то е у вас", отговори лидерът на "Атака".

Енчев: Борисов е виновен

Независимият депутат Велизар Енчев пък подчерта, че главният виновник за това състояние е министър-председателят Бойко Борисов. 

"Подкрепям предложението на БСП и ще гласувам за него. България има васално правителство, но това не е новина. Това е поредното такова, което изпълнява нарежданията на Вашингтон и Брюксел", каза още Велизар Енчев.

Източник: Агенция "Фокус"