Нездравословното хранене причинява 10,8% от смъртоносните заболявания

Вредната храна убива повече хора отколкото пушенето. Нездравословните неща, които ядем, са станали водеща причина за влошаване на здравето, дори смърт, сочи проучване на Департамента по общественото здраве на Англия (Public Health England), публикувано в The Lancet.

Британските учени са установили, че 40% от ресурсите в здравеопазването на страната се използват за справяне с болести, причинени от потенциално предотвратими фактори в начина на живот, като например нездравословни хранителни навици, затлъстяване, алкохол и тютюнопушене.

Нездравословното хранене причинява 10,8% от смъртоносните заболявания. За сравнение болестите причинени от тютюнопушене са 10,7%.

Тревожен сигнал

"Това е тревожен сигнал, но констатациите показват нужда от превантивна грижа", обясниха специалисти.

"Намаляването на нездравословна храна, застоялият начин на живот, цигари и алкохол може да направят Великобритания една от най-здравословните места за живеене в света, както и да спести на данъкоплатците милиарди за бъдещи разходи за здравеопазване", казат специалисти.

Броят на смъртните случаи от болести, свързани с консумацията на алкохол, се покачва. Цифрите за Англия, които проследяват случаите от 1990 г. насам, показват, че с 57% са се увеличили смъртните случаи от рак на черния дроб и 42% са скочили тези от цироза.

Виж още: Какво се случва с тялото ни, ако караме седмицата само на пица

Най-честите причини за смърт

Статистиката показва, че най-честите причини за смърт на Острова са сърдечно-съдови заболявания, инсулт, рак на белия дроб. Учените подчертават влиянието на затлъстяването и влошеното здраве като цяло, което е най-големият рисков фактор за населението, е, че средната продължителност на живота в Англия се е увеличила с 5,4 години - от 75,9 на 81,3 години.

Източник: "Стандарт"