Филмът с шест номинации за "Оскар" разказва за журналистическото разследване на американския вестник "Бостън глоуб" относно десетките свещеници педофили и систематичното им прикриване от църквата

След миналогодишния лауреат "Бърдмен, или Неочакваната добродетел на невежеството" Майкъл Кийтън участва в нов фаворит за "Оскар", който събра шест номинации в най-престижните категории. Ден преди церемонията в Холивуд "Спотлайт" взе и четири от наградите за независимо кино "Индипендънт спирит": за режисура, сценарий, монтаж и филм на годината - плюс специалния приз, носещ името на режисьора Робърт Олтман.

Трилърът по действителен случай проследява как журналисти от разследващия екип на в. "Бостън глоуб" разплитат скандала с насилието над деца, което десетки католически свещеници са упражнявали години наред - и систематичното му прикриване от църковните институции.

Работата им, започнала през 2001-ва, продължава цяла година, като стига до най-високите нива на местната власт и печели наградата "Пулицър", предизвиквайки вълна от разкрития по цял свят...

Още с участието си на фестивалите във Венеция и Торонто "Спотлайт" се открои като първия категоричен фаворит за "Оскар", а у нас е по кината точно в седмицата преди церемонията на 28 срещу 29 февруари.

Режисьор е Том Маккарти, известен повече като актьор и сценарист, кандидат за "Оскар" с идеята си за анимацията "В небето" (2009). Сега той има номинации и за режисура, и като съавтор на сценария заедно с Джош Сингър, работил по сериала "Западното крило". "Спотлайт" е в надпреварата за "Оскар" в общо шест категории, вкл. за филм на годината и монтаж.

В актьорския екип, освен Майкъл Кийтън, са още Джон Слатъри, Лив Шрайбър, Станли Тучи и Марк Руфало, който получи с тази роля втора поредна номинация за "Оскар" в поддържаща роля след "Ловец на лисици" (2014). Единствената дама сред тях е Рейчъл Макадамс, номинирана за най-добра поддържаща актриса.

Сп. "Ролинг стоун" го обяви за филма на 2015 г., а сред престижните отличия на "Спотлайт" вече са и статуетките за ансамблово изпълнение на наградите, присъждани от актьорската гилдия в САЩ. Снимка: Jason Merritt / Getty Images за Turner

Сюжетът

Когато през лятото на 2001 г. новоназначеният редактор Марти Барън (Лив Шрайбър) пристига от Маями, за да застане начело на "Глоуб", сред първите му задачи е да възложи на екипа на "Спотлайт" да проследи историята за местен свещеник, обвинен в сексуално малтретиране на десетки млади енориаши в продължение на 30 години.

С ясното съзнание, че преследването на католическата църква в Бостън ще има сериозни последици, редакторът на "Спотлайт" Уолтър Робинсън - Роби (Майкъл Кийтън), репортерите Саша Пфайфър (Рейчъл Макадамс) и Майкъл Резендес (Марк Ръфало), както и натовареният с проучванията Мат Карол (Брайън д‘Арси Джеймс) започват да дълбаят все по-навътре в темата...

Разследването е осъществено под наставничеството на дългогодишния редактор Бен Брадли-младши, който се играе от Джон Слатъри (вдясно), но сам има епизодична поява във филма 

След като журналистите се срещат с адвокатите на жертвите Мичъл Гарабедян (Станли Тучи) и Ерик Маклийш (Били Кръдъп), интервюират възрастни хора, които са били насилвани като деца, и се опитват да получат достъп до запечатани съдебни досиета, става ясно, че Църквата систематично е закриляла своите свещенослужители, извършвали сексуални престъпления - и то в много по-големи мащаби, отколкото някой би предположил.

Въпреки твърдата съпротива на църковните служители, вкл. на бостънския кардинал Лоу (Лен Кариу), "Глоуб" публикува разследването си през януари 2002 г., като проправя пътя за подобни разкрития в над 200 градове по света.

В действителност

през 2002 г. екипът на "Спотлайт" публикува близо 600 статии за сексуалните престъпления на над 70 свещеници, чиито действия са били прикрити от Католическата църква. През декември с.г. кардинал Лоу подава оставка от Бостънската архиепископия и е преназначен в църквата "Санта Мария Маджоре" в Рим.

В крайна сметка в сексуално насилие публично обвинени са 249 свещеници от Бостънската архиепископия, а жертвите им към 2008 г. са 1476.

В световен мащаб броят на тези свещеници достига 6427, а жертвите им - 17 259 жертви. След разследването на "Спотлайт" са разкрити сексуални злоупотреби от страна на католически свещеници в 105 града на САЩ и 102 епархии в Аржентина, Австралия, Австрия, Белгия, Бразилия, Канада, Чили, Колумбия, Хърватия, Доминиканска република, Англия, Франция, Германия, Индия, Ейре, Кения, Мексико, Нова Зеландия, Нигерия, Северна Ирландия, Норвегия, Перу, Филипините, Полша, Шотландия, Сенегал, Сиера Леоне, ЮАР, Испания, Танзания и Венецуела....

Отделни случаи на сексуална злоупотреба от страна на католически свещеници са разкривани и преди разследването на "Спотлайт". Но тяхното задълбочено експозе, съвестно проверено фактологически, разкрива мащаба на извършените престъпления от духовници - и участието на Църквата в защита на своите служители от наказателното правосъдие с невиждана дотогава прецизност, обясняват от продукцията.

Авторите на филма изтъкват и стремежа си да отдадат заслужено уважение към дългогодишната разследваща журналистика. "Изключително съм загрижен колко малко качествени разследващи журналисти има сега в сравнение отпреди 15 години - казва Маккарти. - Погледнах на този филм като на възможност това да се илюстрира с пример: Ето какъв е крайният резултат, когато разполагаме с добре финансирана журналистика от опитни професионалисти. Какво други би могло да бъде по-важно от съдбата на нашите деца?"...

Сингър, който е учил право в Бостън малко преди началото на разследването, пък признава, че е избягвал да чете за скандала с Църквата: "Спомням си, че това се случи през първите дни от работата ми по "Западното крило". Никога не съм искал да чета тази тема във вестниците, защото идеята за сексуално малтретиране на деца от духовници ми се струваше шокираща. Но в "Спотлайт" става дума за репортерите, които разкриват тази злоупотреба. Според мен това е начинът - следвайки стъпките на тези репортери, зрителите да разберат проблема по по-достъпен начин."

Актьорите от "Спотлайт" в редакцията на "Бостън глоуб": Майкъл Кийтън като Уолтър "Роби" Робинсън, Лив Шрайбър като Марти Барън, номинираните за "Оскар" Марк Руфало (Майкъл Резендес) и Рейчъл Макадамс (Саша Пфайфър), Джон Слатъри като Бен Брадли-младши и Брайън д’Арси Джеймс като Мат Карол

Източник: По материали от "Александра филмс"