Представители на бизнеса ще влизат в бордовете на държавните енергийни предприятия

Представители на бизнеса ще участват в работата на бордовете на всички дружества от държавната енергетика, ще се засили и присъствието в КЕВР. За това се договориха на среща при премиера Бойко Борисов представителните на работодателските организации, предаде БНР.

Допълнително с това държавата ще наложи мораториум върху изкупуването на ток на по-високи цени от производство чрез оборски тор или покривни инсталации.

В срещата участваха вицепремиерът Томислав Дончев, председателят на енергийната комисия към парламента Делян Добрев и представители на брнаша. 

По време на разговора не е била коментирана възможността за понижаване цената на тока, но управляващите са поели ангажимент към реализиране на мерки в няколко насоки.

Освен това трябва да бъде създаден на публичен регистър на собствеността на всички производители, продаващи ток на преференциални цени. Предвижда се още да се промени законът така, че за първо или второ констатирано нарушение при производителите на ток на преференциална цена, да му се отнема правото да продава по-скъпо.

Виж още: Седем стъпки, с които държавата е направила тока скъп

Бизнесът да влиза в държавните енергийни предприятия

По време на срещата е била обсъдена и възможността за бизнеса да участва както в КЕВР, така и в бордовете на държавните енергийни компании. Бизнесът настоява за връщане на старата цена на тока, като според Васил Велев от АИКБ това може да стане незабавно, а от началото на ноември ще има и повече възможности за това.

Бизнесът продължава да иска и оставката на шефа на КЕВР Иван Иванов заради липса на експертиза, но Добрев обясни, че оставката на Иванов не е била обсъждана в Народното събрание.

Въпреки срещата бизнесът запазва готовността си за протест на 30 септември.

Източник: БНР, "Дарик", Нова телевизия