Действащите в продължение на дълги години изкуствени правила за търговия с ток системно са ощетявали държавата, разказва в. "168 часа".

Според експертите, цитирани от седмичника, основната вина за това е в неоправданата политика на държавен протекционизъм към производители и търговци на електроенергия, които чрез неизгодно сключени дългосрочни договори имат гарантирани печалби.

В крайна сметка НЕК, със своите около 3,5 млрд. лева задължения, се оказва нещо като каца без дъно, чиито многомилионни загуби се плащат от крайните потребители - т.е. от всички нас.

Като резултат се получава така, че скъпият ток купуваме ние, а евтиният отива за износ. Ето някои от главните причини, за оскъпяването на електроенергията и източването на държавните дружества в сектора, които изтъкват специалистите пред "168 часа":

1. Клаузите в Закона за енергетиката, предвиждащи възможност за изкупуване на ток на преференциални цени от високоефективни когенерации, от които всъщност се ползват стари, строени преди десетилетия неефективни централи.

2. Фалшиви отчети на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) в полза на топлофикациите, произвеждащи и ток, които губят клиенти и няма на кого да продават топлинната си енергия.

3. ДКЕВР дава еднакви или близки цени за електроенергия от когенерация за комбинирано и некомбинирано производство. Оттам идват и нереално високите цени, запазени за някои тецове.

4. Националната електрическа компания (НЕК) избирателно купува и плаща електроенергията, вследствие на което само за ден държавната компания губи по 2 млн. лева.

5. Дългосрочните договори, сключени с тецове при неизгодни условия.

6. Задължението за изкупуване с предимство на скъпата електроенергия, произвеждана от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ).

7. Мегапроектите като АЕЦ "Белене" и "Цанков камък", за които е плащано с пари на НЕК.

Въпреки че с последните промени в Закона за енергетиката се поставя началото на
мъчителен процес за връщането на пазарната логика в родната енергетика, все още има какво да се желае, споделят експерти пред "168 часа".

"Трябва да има предвидимост и прозрачност, защото благодарение на неестествените норми, които е въвела държавата, токът у нас е с около 30% по-скъп от реалната му цена - коментира бизнесменът Красимир Дачев пред вестника.

Още с едно от първите си решения ДКЕВР, която бе създадена в края на миналия век, въведе преференциите за изкупуване на електроенергия от високоефективно комбинирано производство.

Тогава с мотив, че подражават на ЕС в подкрепата на високоефективни технологии, се приеха тези правила. На практика обаче към тях включиха стари тецове, както и всякакви топлофикации, само защото има когенерация.

Всъщност те са правени през 60-те години и са абсолютно неефективни. Инвестират в тях, а те печелят само от цената, тоест всичко това е за сметка на потребителите."

Според бизнесмена заявките на управляващите за реформи са правилната посока, но все още липсва конкретиката. По негово мнение токът ще стане по-евтин, ако се спре субсидирането на парното през него.

А като либерализираме енергийния пазар, ще останат само търговци, които продават на реални цени.

Източник: 168chasa.bg