Новата класация на Ройтерс има за цел да представи най-изчерпателното и систематично подреждане на университетите до момента

Най-иновативният университет в света е Станфорд. Учебното заведение за пръв път попада начело на класацията за най-иновативни университета в света, изготвена от Ройтерс. По този начин отрази ролята му на инкубатор на нови идеи в сърцето на Силициевата долина. 

Сред възпитаниците на Станфорд са създателите на някои от най-големите технологични компании в света като Hewlett-Packard, Yahoo и Google.

Топ 3 на най-иновативните университети се допълва от Масачузетския технологичен институт (на второ място), Харвард (на трето). 

Само един университет в челната десетка не е американски - Корейският институт за напреднала наука и технологии (KAIST) заема престижното десето място, а ;ондонският Импириъл Колидж е най-високо класираният университет от Европа и заема 11-о място.

Азиатските висши училища са все по-голяма сила в сферата на научните иновации, тъй като са изключително добри в превръщането на идеите в продукти. Южна Корея, която е дом на технологични гиганти като Samsung, се класира на високи места по отношение на одобрени патенти.

В топ 100

Страната има осем университета сред първите 100, докато Япония е с девет - повече от всяка друга държава, освен САЩ. Китай има само един представител в класацията, университетът Цинхуа, който заема 72-о място.

Политици и корпорации разчитат на университетите да превърнат финансираната от държавите наука в знание и в крайна сметка в нови продукти, които да движат икономиката напред. Но докато академичните иновации са възхвалявани по света, те са изключително трудни за измерване.

Виж още: Кои са 10-те най-престижни университета за 2015 г.

Новата класация на Ройтерс има за цел да представи най-изчерпателното и систематично класиране до момента, като анализира 10 различни показателя на базата на обема и приложението на научните изследвания, патентните заявления и употребата на цитираните открития в академичния и корпоративния свят.

Големите и гъсто населени държави неизбежно заемат челно места, така че е важно да се обърне внимание и на относителното представяне. Малката Швейцария с население от едва 8 милиона души и дом на две от най-големите фармацевтични компании в света, се откроява с три университета. Това я прави държавата с най-много висши училища в класацията на глава от населението.

Очаквано, България няма представител сред най-иновативните 100 университета в света.