Осмото издание на фестивала си поставя за цел да стимулира дискусията за приобщаването на Марица

Близо 100 участници от 25 страни ще се включат в осмото издание на международния фестивал за архитектура One Architecture Week, който се провежда между 18-ти и 27-ми септември в Пловдив. 

Тази година фестивалът ще представи тенденциите в съвременната архитектура с фокус върху избраната за 2015 г. тема - "При-общена река". Повече за програмата и събитията около фестивала можете да намерите на сайта на организаторите. 

Куратор на тазгодишното издание на архитектурната седмица е Мерве Бедир, архитект с дългогодишен опит в различни проекти от сферата на дизайна и архитектурата в цял свят. 

Темата на фестивала "При-общена река" ще бъде представена в рамките на 8 експозиции, професионален форум, разговори и дебати с участници от цял свят, намеси, работилници, спортна програма, детска програма, парти програма. Гости ще бъдат някои от най-известните имена в съвременната архитектура, а българската архитектурна общност ще бъде достойно представена, както от нови, така и от вече утвърдили се имена. 

"При-общена река" е и темата на централната изложба на фестивала. В нея ще бъде разгледана ролята на реките в историята на човешката цивилизация - в миналото, сега и в бъдеще. Крайната цел на тази експозиция, която ще наблегне на връзката река-град, е не да представи Марица и други реки по света, а да доведе реката по-близо до хората. 

Сред другите експозиции в рамките на архитектурната седмица са фотографски, изследователски и плакатни изложби, които ще покажат успешни родни и международни примери за нетрадиционни решения и различни подходи при планирането на реките в градска среда; възможностите за използване на крайречните пространства, обръщайки специално внимание на връзката река - град. 

Акцент на събитието е професионален архитектурен форум, който се провежда на 26-ми септември (събота) в Държавна Опера Пловдив, "Пл. Централен" 1, и специално за него в България пристигат шестима световноизвестни архитекти, урбанисти и ландшафтни архитекти.     

Фестивалът ще предложи още редица събития и активности, включително филмова и парти програма, събития за най-малките, професионални работилници, отворена програма, в която всички са поканени да представят свой проект и много други.

Виж още: Календар на събитията от One Architecture Week

One Architecture Week е ежегоден международен фестивал за съвременна архитектура и градска среда, чието тазгодишно издание ще бъде от 18 до 27 септември в Пловдив.

One Architecture Week е едноседмична платформа за среща и обмен на идеи в областта на архитектурата, интериора, ландшафта и градската среда. One Architecture Week е носител на сертификат за европейско качество на ЕФФЕ - Европа за фестивалите, Фестивалите за Европа". 

Организатор на фестивала е ЕДНО - платформа за съвременна култура, а събитието се осъществява с подкрепата на Община Пловдив и фондация "Америка за България". Програмата на One Architecture Week е част от културния календар на Пловдив, Европейска столица на културата за 2019.