Световната организация подготвяла предложение държавите да не преследват наказателно притежанието и употребата на дрога за лични цели

Намерението на ООН да лансира предложение за декриминализиране употребата и притежанието на дрога за лични цели е било осуетено, разкри Би Би Си.

Проектодокументът бил изготвен от Службата по наркотици и престъпност към световната организация (UNODC), но е оттеглен след натиск, оказан от поне една държава. Текстът, до който са се добрали журналистите, препоръчва страните членки на ООН да обмислят "декриминализиране на дрогата и притежанието й за лична консумация" с аргумента, че

задържането и лишаването от свобода по тези обвинения са в непропорционални размери

Автор на предложението е д-р Моника Бег, ръководител на ХИВ/СПИН отдела към UNODC във Виена. Идеята трябвало да бъде представена на международна конференция в Куала Лумпур следващия месец.

Задачата на органа към ООН е да наблюдава международното законодателство в областта на наркотиците и при нужда да предлага експертния си опит. Според вътрешни източници, цитирани от Би Би Си обаче, документът не е получил подкрепа от организацията и не отразява нейната политика.

Високопоставен представител на агенцията описва д-р Бег като "служител от средно ниво", който предлага експертната си гледна точка. Самият текст, разпечатан върху официална бланка на агенцията, твърди, че "изяснява позицията на UNODC и информира държавите как да възприемат политика към наркотиците,

съобразена с нормите в здравеопазването и човешките права"

Третирането на наркоупотребата за немедицински цели и притежанието на дрога за лична консумация като криминални престъпления е допринесло за проблеми в здравеопозването и е оказало негативно влияние върху безопасността, сигурността и човешките права, се казва в документа.

Виж още: Коя е най-кокаиновата нация?

Миналата година само в Англия и Уелс за притежание на дрога под съдебна отговорност са подведени близо 36 хил. души, а почти 2000 са осъдени да лежат в затвора, припомня Би Би Си. След огласяването на доклада лобистката организация "Трансформ" го определи като

"смазваща критика на бедите, причинени от криминализирането"

Същевременно други агенции на ООН, сред които Световната здравна организация и Обединената програма на ООН за борба с ХИВ/СПИН (UNAIDS), също са се изказвали против наказателното преследване на наркомани. Световният проблем с наркотиците е и тема от сесията на Общото събрание на ООН през април догодина.

Сред защитниците на тази кауза е и сър Ричард Брансън, който призова чрез блога си всички правителства да приложат на практика препоръките от документа. Според него криминализирането е "вредно, ненужно и несъразмерно" и "предизвиква загриженост за огромната човешка и икономическа цена на настоящата политика в тази област".

Виж още: Как да успявате в бизнеса - 10 съвета от сър Ричард Брансън

Надявам се тази извънредна новина да насърчи управляващите по цял свят да постъпят правилно и да преосмислят политиката си спрямо наркотиците, заявява британският предприемач.

Докладът на UNODC изказва и друга смела идея -

за криминално престъпление да не се смята и разпространението на най-ниско ниво. Става дума за "незначителни провинения, например наркодилъри, които се занимават с това, за да поддържат собствената си зависимост или да оцеляват в силно маргинализирана среда".

В такива случаи се препоръчва по-скоро "осигуряването на възможности за рехабилитация, социална подкрепа и грижа, не наказание". 

Бъдещето на документа остава неясно, а източници от UNODC допускат нуждата от по-широки консултации и споразумения, преди тези препоръки да станат официални, заключава Би Би Си.

Виж още: Наркоманите и наркоманията през социализма

Източник: Би Би Си