Трите грипни вируса за сезона не дочакаха зимата и вече са засечени в осем европейски страни, до дни първият грип се чака и у нас

Дихателни вируси предизвикват температура над 38 градуса, дразнене и болки в гърлото и суха кашлица в цялата страна, информира в. "24 часа".

“Заболелите от остри респираторни инфекции се увеличиха с около 30% за седмица. Общата заболеваемост за седем дни е близо 54 на 10 хил. души за страната”, съобщава проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) и национален консултант по микробиология. Референтната лаборатория по грип към центъра все още не е изолирала първия грипен вирус за новия сезон. Очаква се това да стане в края на октомври.

Децата и хората в активна възраст са най-засегнати от дихателните вирусни инфекции в момента, казва д-р Бисер Георгиев, общопрактикуващ лекар в столичния ДКЦ 11. Вирусите не предизвикват тежко боледуване, но хремата и кашлицата може да продължат над 10 дни.

Най-много болни има в Габрово, където заболеваемостта при децата на възраст между пет и 14 години е няколко пъти по-висока в сравнение с останалите райони - 957 на 10 хил. Следват Ловеч, Стара Загора, Шумен, Плевен и там също най-много боледуват децата.

Грип няма все още, респираторните инфекции в момента се дължат на други вируси - корона вируси, риновируси и респираторно-синцитиален вирус при децата, обяснява проф. Мира Кожухарова, национален консултант по епидемиология.

Корона вирусите предизвикват дразнене в гърлото, суха кашлица и засягане на ларинкса и трахеята. Ларингитът личи по спадналия глас, може да стигне и до временна загуба на гласа. Обикновено човек прекарва инфекцията на крак, тъй като тя протича със слабо повишение на температурата. Висок риск има при децата и

още при първи симптоми - спаднал глас и покашляне, трябва да се търси лекар

При риновирусната инфекция най-засегнати са носната лигавица (налице е силна хрема) и ушите. Респираторно-синцитиалният вирус е изключително заразен и поразява най-малките. Предизвиква възпаление на гърлото, трахеята, белия дроб.

"Трите грипни вируса, които ще предизвикват епидемията в Северното кълбо тази зима, са А/Калифорния (H1N1), А/Швейцария (H3N2) и В/Пукет. Сред тях нов е вирусът "Швейцария", за който може да се очаква да бъде водещ, но все още липсват данни", напомня държавният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

Грипната епидемия в Европа е далеч, сочат епидемиологичните данни на Европейския център за контрол на заболяванията. Под 1% от изследваните проби за грип са положителни. Единични случаи и на трите очаквани грипни вируса са засечени в осем европейски страни, сред които Германия, Великобритания, Швеция, Словения и др.

Грипът личи по внезапното начало - човек е силно отпаднал, с болки в ставите, мускулите, очите, висока температура. Заболяването засяга целия организъм за разлика от обикновените дихателни инфекции, и изисква сериозно отношение, каза д-р Кунчев. Най-важното е болният да остане у дома особено в началния период - човек е най-заразен два дни преди появата на симптомите и два дни след това.

Лечението на грипа е с антивирусни препарати - инхибитори на ензима невраминидаза на грипния вирус, и трябва да започне в първите 48 часа от началото на инфекцията, препоръчва СЗО. Сегашните вируси имат резистентност към лекарствата от по-старото поколение с активна съставка римантадин.

СЗО: Бременни, възрастни и медици трябва да се имунизират

Най-сигурното средство за предпазване от грип е имунизацията. Тя се препоръчва особено на рисковите групи: бременни, независимо в кой месец, възрастни над 65 години, деца, хронично болни и медицински кадри, съобщава Световната здравна организация (СЗО).

За да има ефект за цялото общество, делът на ваксинираните трябва да е между 60 и 65%, каза д-р Ангел Кунчев. У нас това е изключително трудно постижимо. Всяка година в България се ваксинират около 3,5% от хората. Страни като Великобритания, Холандия и Испания постигат над 75% ваксинация срещу грип.

У нас се намират двете познати от години противогрипни ваксини на холандски и френски производител. Цените са от 10,50 до 12 лв. в аптеките. Може да се поставят от личния лекар, който първо издава рецепта и пациентът я купува от аптеката. Имунизационни кабинети работят и към РЗИ.

Важно е хората над 65-годишна възраст да се ваксинират, тъй като при мнозина е налице т.нар. "имунологично избледняване", при което антителата - имунният отговор срещу вируси, се образуват по-бавно, обясни вирусологът проф. Радка Аргирова от болница “Токуда”. Те се нуждаят и от по-голямо количество антиген, за да образуват антитела.

Ваксината може да се постави през октомври и ноември, докато не е започнала грипната епидемия. Обичайно организмът има нужда от 20-25 дни, за да формира имунния отговор след ваксинацията. Ефективността на противогрипните ваксини е около 90%, което е високо ниво на защита, съотнесено към риска от смърт.

Имунизацията трябва да се направи, когато човек е клинично здрав - без симптоми на дихателни инфекции, напомнят лекари.

Продължава вълната от варицела и скарлатина

От началото на 2015 г. има епидемична вълна от варицела и скарлатина, сочат данните на НЦЗПБ.

През последната седмица има нови 167 случая на варицела, което е с 30 повече спрямо предходната. От началото на годината болните са вече 19 415 срещу 17 727 за същия период на миналата година.

Новите болни от скарлатина са 39 за седем дни, а общият брой случаи от януари насам е 3546. Увеличението е с 550 в сравнение със същия период на 2014 г.

Двете шарки при децата се дължат на вируси, които се разпространяват по въздушно-капков път. Засягат особено възрастта на яслите, детската градина и началното училище заради събирането на много деца в затворени помещения.

През тази година са повече и болните от различните видове хепатит - 1177 от януари досега спрямо 927 до 11 октомври 2014 г. Основният път на заразяването е чрез замърсени ръце, храни, повърхности, а за хепатит В и С - по кръвен път.

Въпреки че лятото мина, все още има дизентерия, чревни инфекции и салмонелоза.

Източник: в. "24 часа"