Спиране на електричеството по границата може да е причинило инцидента край Средец

От началото на годината до края на септемрви тази година в страната са били заловени 21 743 нелегално влезли чужденци, показва статистиката на МВР, цитирана от в. "Сега". 

От тях над 7000 са хванати във вътрешността на страната, което означава, че са минали безпрепятствено през браздата. По-голямата част от арестуваните имигранти са заловени на зелената граница на страната, въпреки 30-километрова ограда по границата. 

Очевидно в статистиката на МВР попадат и 2513 души, които са се явили на граничните пунктове с документи, за да поискат страната ни да им осигури статут на бежанци. 

Виж още: Само до края на август сме дали статут на 12 800 души

Сирийците продължават да преобладават сред чужденците, влезли нелегално у нас - 53,5%. Веднага след тях се нареждат иракчаните - 23,1%, и афганистанците - 18,4%. 

За случая "Средец"

Именно от афганистанци се състоеше групата от 54 души, която бе засечена край Средец, където бе застрелян един имигрант. Все още остава загадка как мъжете са се добрали дотам и какъв е "пробивът в интегрираната система на МВР", съобщен от главния секретар на МВР, пише още изданието. 

Твърде вероятно е интегрираната система за охрана на границата да не е работила в нощта на инцидента, като самото МВР може да е изключило части от нея на 15 октомври вечерта.

През последните години интегрираната система трупа ежедневно задължения към доставчика EVN и общата сума е достигнала близо 1 млн. лв. От EVN декларират, че въпреки задълженията не са спирали тока на границата. Полицейски източници обаче твърдят, че е имало случаи на изключване на системата по границата. 

Виж още: Чувство за национална малоценност

Евентуална липса на електричество в системата би обяснила неефективността й, защото на практика огромна част от мигрантите в България са засечени случайно, далеч от зелената граница.

За случая в Средец обаче главният секретар на МВР Георги Костов твърди, че камерите са засекли хора, но по-малко на брой, затова бил изпратен патрул от само трима души. Според МВР теренът, през който са влезли чужденците, бил силно пресечен и камерите не уловили цялата група. 

Междувременно стана ясно, че няма открити снимки и видеозаписи със сцени на насилие в телефоните на чужденците, заловени край Дюлево, съобщиха от прокуратурата. Няма повдигнато обвинение и срещу граничаря Вълкан Хамбарлиев.

Източник: в. "Сега"