Само до края на август сме дали статут на 12 800 души, съобщи зам.-министърът на вътрешните работи в дискусия по Би Ти Ви с евродепутатите Ангел Джамбазки и Илияна Йотова

От началото на годината у нас са задържани над 17 хил. нелегални имигранти, съобщи в предаването "Тази събота" по Би Ти Ви зам.-министърът на вътрешните работи Красимир Ципов.

Голяма част от тях са поискали статут, като само до края на август са издадени над 12 800 решения - повече, отколкото 12 700-те решения за получаване на статут през цялата минала година, поясни той и прогнозира, че броят, който ще регистрираме към края на годината, ще бъде между 15 и 17 хил.

Според евродепутата Ангел Джамбазки трябва да се иска разговор за регламента, който засяга регистрацията на мигрантите. Около 95% от хората получават статут, а на човек от населението България е държавата, която дава най-много статути от поисканите.

Ако обаче ЕС спазва собствените си правила,

по силата на регламента - Дъблинските споразумения от 1990 г., тези хора трябва да бъдат върнати в България. Давате ли си сметка какво ще се случи, ако наистина това започне да се спазва?, запита Джамбазки.

Евродепутатът Илияна Йотова коментира, че България отдавна би трябвало да е сред онези държави, които да поискат формално членките на ЕС да бъдат разделени на три групи: страни, които са транзитни, както засега е България; приемащи бежанците, каквито са страните във вътрешността на Европа; страни, откъдето тези бежанци идват.

В момента не можем да сме с еднакви условия с останалите страни във вътрешността - най-малко защото при нас, макар и малко, тенденцията е за покачване на имигрантите, които влизат, и трябва да можем да се справим с тези, които идват на наша територия, посочи тя.

Виж още: Като през XI век: бежанците ще продължат да идват

От началото на годината са разбити няколко каналджийски схеми, съобщи още Красимир Ципов, като припомни, че в петък са били произнесени присъдите на деветима души в Районния съд в Царево.

Надявам се още следващата седмица в комисията по правни въпроси в Народното събрание да бъдат приети конкретни предложения, с които желаем да променим именно текстовете, свързани с каналджийството, допълни той.

"Не е достатъчно само да съзерцаваме и да съжаляваме

Това, което се случва, е безпомощност както на Европа да се справи с тази криза, така и доста арогантно отношение от някои държави членки на ЕС, които не желаят да имат нищо общо с кризата, заляла целия европейски контитент, категорична беше Йотова относно бежанската криза.

Тя припомни решението на страните от Вишеградската четворка - Чехия, Полша, Словакия и Унгария, които заявиха, че няма да приемат нито един бежанец и са против принципа за постоянно разпределение в държавите членки.

Смъртта на 3-годишния Айлян и неговата снимка, която потресе целия свят, е безспорна трагедия, която обаче се използва и като оръжие да се вменява вина там, където я няма - в държавите от ЕС и европейските граждани, е мнението на Ангел Джамбазки.

"Тази война в Сирия не я водим ние, води я включително дори и Турция. И нейният президент вчера излезе и каза, че Европа е виновна за това", посочи Джамбазки.

„Защо богатите мюсюлмански сунитски държави - Саудитска Арабия, Катар, Обединените арабски емирства, не приемат нито един бежанец от Сирия, а са те са на границата там? Няма ли по-лесно хората да се впишат в среда, в която имат една и съща религия?", попита Джамбазки.

Той отново подчерта, че трябва да правим разграничение между бежанци и нелегални имигранти.

Виж още: Защо Саудитска Арабия не приема бежанци

Източник: Би Ти Ви