Българският евродепутат ще отстоява 4 опорни точки за бежанците в Европарламента

Бежанците да се разпределят на квотен принцип между всичките 28 държави-членки на Европейския съюз. Такова предложение смятат да защитават българските евродепутати в предстоящото обсъждане на законодателните промени в областта на миграцията и убежищата.

Това стана ясно по време на посещението на евродепутата Илияна Йотова, която заема поста зам.-председател на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешен ред в Европейския парламент, и нейните колеги от Малта и Германия, които инспектираха Центъра за видеонаблюдение на българо-турската граница в Елхово и разпределителния център за бежанци.

Посещението е дни преди Европейската комисия официално да представи пакет от законодателни предложения в областта на миграцията и убежищата.

Четири искания за бежанците

"Основните искания на нашата страна са четири: Промяна в текстовете на Дъблинското споразумение за връщането на бежанците. На второ място, за разпределението на квотен принцип. На трето място, за изграждането на съвместните гранични патрули и за възможността за допълнително финансиране на страни от външната граница на Европа, каквато е България не само от Фонда за миграция и убежища", заяви Йотова.

Относно защитното съоръжение на българо-турската граница, Йотова беше категорична, че идеята за изграждането на ограната не е да възпрепятстваме жертвите на конфликтите и на войните да търсят убежище у нас, а да се помъчим да канализираме тези потоци и те да минават на контролно-пропусквателните пунктове.

Източник: БНР