Ще се промени ли общественото мнение за бежанците след фотосите на удавени деца по турското крайбрежие?

На 8 юни 1972 г. фоторепортер на "Асошиейтед прес" заснима голо виетнамско момиченце, което тича по пътя заедно с братчетата и братовчедите си след въздушно нападение с напалм от противниковата армия на Юга. Детето е със сериозни изгаряния; оцелява единствено защото разкъсва и захвърля горящите си дрехи...

Снимката с малката Фан Тхи Ким Фук печели "Пулицър" и редица други награди, но по-важното е, че след като бива поместена във вестниците на 12 юни буквално за една нощ преобръща общественото мнение в САЩ, чиято армия се сражава за Южен Виетнам.

Година по-късно прякото участие на американските военни във Виетнамската война е прекратено, а през 1975 г. е сключен мир, който запазва териториалната цялост на страната.

За силата на репортажната фотография - нережисирана и необработена - ни напомнят и няколкото шокиращи кадъра от турското крайбрежие при известния курорт Бодрум, разпространени в световните медии.

След поредното корабокрушение на надуваема лодка с бежанци от Сирия край гръцкия остров Кос вълните изхвърлиха трупа на 3-годишно момченце. Кадрите с удавеното дете, което лежи по очи върху пясъка, а по-късно и прибирането на телцето, бяха публикувани онлайн от журналиста Сакир Кадер с текст: "Той преживя жестокостта на Сирийската война, но почина по пътя към новия си мирен живот в Европа."

Според турските медии семейството емигрирало от град Кобани, където през последните месеци се водят тежки сражения с участието на Ислямска държава. На лодката имало 16 души, повечето от които са се удавили - сред тях и 5-годишното братче на детето. Между жертвите са майка с трите си деца.

Виж още: ООН алармира за "хаос" на гръцките острови

Шокиращите кадри са по първите страници на цялата европейска преса, а британският в. "Индипендънт" започна кампанията #refugeeswelcome, с която призовава жителите на Обединеното кралство да декларират, че бежанците са добре дошли на Острова - позиция, различна от мнението на премиера Дейвид Камерън и неговите министри.

Същевременно Унгария продължи да издига стена от бодлива тел по 170-километровата си граница със Сърбия, а в сряда за втори пореден ден полицията в столицата Будапеща не позволи на стотици хора да се качат на влаковете за Германия и те останаха да лагеруват на жп гарата.

Във Федералната република и другаде в Европа през последните дни се състояха митинги и шествия в подкрепа на бежанците. В Чехия обаче свалиха от международния влак за Германия около 200 бежанци с напълно валидни билети, а регистрационните номера бяха написани на ръцете им с перманентен маркер.

Холандското правителство също оповести затягане на мерките, които предвиждат мигрантите да бъдат лишавани от храна и подслон, ако молбата им за убежище е била отхвърлена, обобщава "Скайнюз".

Виж още: Като през XI век: бежанците ще продължат да идват

Френските власти възнамеряват да издигнат 13-километрова ограда около жп линиите при Кале, за да попречат на бежанците, които се опитват да проникнат в Англия през тунела под Ламанша и блокират движението на влаковете.

У нас при поредна полицейска акция срещу нелегалните имигранти в района на Лъвов мост в столицата бяха задържани близо 140 чужденци, с което броят им от началото на годината достигна 16 хил. души. В ареста в Лом е още един каналджия, отговорен за трагедията с хладилния камион, който трима българи изоставиха на магистрала в Австрия със 71 мъртви бежанци.

А ето така изглеждаше в края на август един от парковете в сръбската столица Белград, където местните жители раздаваха на новодошлите храна, вода и дрехи. Репортажът без коментар е на "Евронюз".