Сп. "Шпигел" обяви кои са задържаните българи. Подробности - от кореспондента на в. "Труд" в Германия

Единият от каналджиите, задържани в Унгария заради задушените 71 бежанци в камион, изоставен миналия четвъртък на магистрала в Австрия, се казва Методи Г., на 29 години, от Лом. Мъжът има богато криминално досие в Германия, съобщава онлайн изданието на "Шпигел".

Според списанието имената на другите им съучастници, арестувани в Унгария, са Цветан Т. (32 г.) и Касим С., 50-годишен, също български гражданин. Името на четвъртият задържан българин не се съобщава в публикацията.

Още преди задържането му Методи Г. е бил обявен от германските власти за издирване, вкл. заради нелегален трафик на бежанци. На 25 юли, месец преди зловещата случка в Австрия, той бил зад волана на "Ситроен джъмпър", в който били натъпкани 38 афганистанци.

Джипът бил спрян от патрул на магистрала А3, недалеч от разклона за баварското градче Хенгерсберг. Шофьорът заковал, но той и придружителят му успели да избягат. Във возилото полицаите открили бежанците, както и временната регистрация на превозното средство, направена в Унгария и издадена на името на Методи Г.

Проверка установила, че за него това не е първото прегазване на германския закон. През август и октомври 2013 г. жителят на Лом е бил залавян да шофира из Бавария без книжка. Пътната полиция в Дегендорф и съответно в Щраубинг са му наложили няколкостотин евро глоба, която той не платил.

Методи Г. обаче се оказва още по-отдавнашен познайник на немските правоохранителни власти, сочи справката, цитирана в "Труд". В ранните часове на 28 юли 2009 г. той нападнал бензиностанция в град Бохум, федерална провинция Северен Рейн-Вестфалия. Българинът насочил пистолет срещу касиерката от нощната смяна и я принудил да му предаде оборота, равняващ се на 1000 евро.

След известно време той пак посетил бензиностанцията, жената го разпознала и подала сигнал в полицията. Тогава той шофирал форд и успял да избяга. Следствието срещу него било замразено, тъй като бил без установен адрес.

Задържаният за камиона ковчег афганистанец с унгарска лична карта Самсооримал Л. (28 г.) също бил познайник на германската полиция, тъй като пребивавал нелегално във Федералната република.

Източник: Trud.bg / автор: Ваня Енчева