До края на юли в южната ни съседка по море са пристигнали 124 хил. бежанци и мигранти, което е 750% ръст спрямо същия 7-месечен период на 2014 г.

Стряскаща статистика беше оповестена от Върховния комисариат по бежанците към ООН (ВКБООН) - близо 125 хил. мигранти са пристигнали в Гърция по море до края на юли. Увеличението за първите седем месеца от годината спрямо същия период на 2014-а е 750%.

Само през юли на гръцкия бряг са стъпили нови 50 хил. души, които не са туристи - с 20 хил. повече спрямо предишния месец, 70% от тях сирийци. Мигрантите (които може да и да останат в страната като имигранти, но по-често я използват като транзитен пункт) пристигат главно на островите Лесбос, Кос, Самос, Лерос и Хиос.

Виж още: Гръцките острови - вече и за продан

Това е извънредна хуманитарна ситуация, която изисква спешната реакция на Гърция и цяла Европа, заяви след посещение на място представителят на ВКБООН за Стария континент.

Огромното мнозинство идват от държави, където бушуват военни конфликти или се нарушават човешките права - основно Сирия, Афганистан и Ирак.

Репортаж на Би Би Си показва как десетки хора слизат от надуваема лодка в Кос, докато от ООН определят ситуацията като "пълен хаос".

Повечето се нуждаят от спешни медицински грижи, вода, храна, подслон и информация. Всички са изтощени. Съществуващата инфраструктура, персоналът и процедурите по регистрация не са в състояние да обхванат всички новодошли.

На място помагат доброволци и неправителствени организации - местни и международни. Хуманитарните служители от ВКБООН доставят основни провизии: енергийни блокчета, бутилки с вода, спални чували и комплекти за лична хигиена. 

В Лесбос, където броят на пришълците е най-голям, комисариатът осигурява три автобуса, с които да изминават 70-километровото разстояние до регистрационния пункт в Митилена.

Същевременно към края на юни едва 6200 са поискали убежище в страната. Капацитетът на местата за настаняване на бежанци и деца без придружители е едва 1100. 

Виж още: 11 хил. са бежанците в България

В Атина около 400-450 души - предимно семейства с малки деца, спят в централния парк Педион ту Ареос (Марсово поле). Властите тепърва подготвят отварянето на нов център за настаняване на бежанци с по-добри условия.

"Лятото приюти имигрантите в парковете, а зимата?", пита се GRReporter.info в репортаж, илюстриран със снимки на палатките, които са разпънати на Марсово поле в гръцката столица.

Както GRReporter вече съобщи, имигрантите се намират в парка поради пълната липса на центрове за прием. След идването си на власт СИРИЗА закри съществуващите дотогава центрове, без да предприеме действия за изграждането на нови. В резултат на това стотиците пристигащи всеки ден в Гърция имигранти и бежанци просто остават на улицата. Изключенията на хора с финансови възможности да наемат хотелска стая или квартира са малко. - See more at: http://www.grreporter.info/lyatoto-priyuti-imigrantite-v-parkovete-zimata/17696#sthash.R1AURqni.dpuf

GRReporter.info напомня, че имигрантите се намират в парка поради пълната липса на центрове за прием, след като съществуващите досега били закрити след идването на СИРИЗА на власт, без да се пристъпи към изграждането на нови. Като резултат стотиците пристигащи всеки ден в Гърция имигранти и бежанци просто остават на улицата, а малцина имат финансови възможности да наемат хотелска стая или квартира.

Само през тази година 225 хил. души са дошли в Европа, прекосявайки Средиземно море, а около 2100 са починали или безследно изчезнали по пътя - без да се броят жертвите на инцидента от 5 август, когато край Либия се преобърна кораб с няколкостотин емигранти, сочат данните на ООН. 

Представители на Върховния комисариат по бежанците са категорични, че кризата може да бъде разрешена само чрез солидарност във и извън ЕС, като препоръчват и увеличаване на алтернативните способи, чрез които бежанците от зони на насилие да достигат Европа.

Виж още: 276 хил. нелегални мигранти са влезли в ЕС през 2014 г.

Източник: UNHCR; Би Би Си; GRReporter.info