Остров Лесбос, на новогръцки Лесвос, принадлежи към групата на северните егейски острови и е разположен недалеч от източния бряг на Егейско море

Този остров е известен в цял свят с античната поетеса Сафо, живяла през VII в. пр. н.е., и с производството на нaй-доброто узо на Гърция. Лесбос е още родно място на Езоп и Епикур.

Освен богатото културно наследство, остров Лесбос предлага на своите посетители удивителна средновековна и отоманска архитектура, впечатляващи пейзажи, красиви плажове, приятни термални извори и автентичен гръцки начин на живот.

На острова се намира атракция с огромно историческо значение - гора от дървета на милиони години, вкаменени от вулканична активност.

Забележителни са сградите на старото управление на пристанището, националната банка, девическото училище, Тарси хамам, както и многобройни църкви.

Митилини е столицата на Лесбос, чиято централна част, разположена в полукръг, обхваща с поглед живописното пристанище с множество яхти и рибарски лодки.

Сгради от XIX в., съвременни постройки, византийски църкви и прекрасни паркове създават неповторимия, индивидуален облик на града, който привлича туристи от цял свят.