У нас условията са по-добри за бежанците, отколкото в другите балкански държави, смята председателят на ДАБ

В момента на територията на България има около 11 хил. бежанци със статут или чакащи законно разрешение да пребивават в страната ни. Това съобщи в Брюксел източник от Европейската комисия, цитиран от Нова телевизия.

Бежанците в България са предимно сирийци, афганистанци и иракчани. От началото на януари до края на май в страната ни са се опитали да влязат около 2000 бежанци, като това е увеличение със 114%, сравнено с първите пет месеца на 2014 г.

До 2020 г. е планирано страната ни да получи 55 млн. евро за справяне с бежанците и подобряване на условията, в които живеят, но България не е сред най-големите получатели на пари по тази линия, въпреки граничното си местоположение, коментират източници от Еврокомисията.

Виж още: Гранични полицаи бият сирийски бежанци

По данни на Европейската комисия 4% от европейското население са бежанци, т.е. 20 млн. души. В това число са и тези, които вече са получили гражданство.

Хиляди бежанци стават жертва на злоупотреби

Вчера пък излезе доклад на "Амнести интернешънъл", според който хиляди бежанци, търсещи убежище, и мигранти, сред които и деца, стават обект на злоупотреби и изнудване от страна на криминални групи и властите. Системата на Европейския съюз за убежище и миграция се проваля и оставя хората без защита в Сърбия и Македония.

Във връзка с доклада председателят на Държавна агенция за бежанците (ДАБ) Никола Казаков коментира пред "Фокус", че в момента условията за настаняване на бежанци в центровете в България са по-добри, отколкото в съседните страни.

У нас условията са добри

Той заяви, че в центровете за настаняване на бежанци трябва да се подобри отделянето на непридружените малолетни и непълнолетни от възрастните.

"Създадени са добри условия за настаняване и хранене. Кухните ни са едни от най-модерните може би в Европа", заяви Никола Казаков.

Виж още: България няма да приема бежанци, изпратени от ЕС

Източник: Нова телевизия, агенция "Фокус", "Амнести интернешънъл"