Саудитска Арабия отпуска огромни финансови помощи за бежанците. Но не дава никому убежище. Каква е причината? Отговора търси К.Книп от "Дойче веле"

В средата на август саудитският вестник "Араб нюз" написа, че Върховният комисариат за бежанците на ООН благодарил на Саудитска Арабия за помощите, които кралството изпратило на настанените в бежанския лагер "Заатри".

В рамките на национална кампания в помощ на сирийските бежанци тогава бяха събрани близо 70 хил. килограма фурми, които бяха разпределени сред бежанците. Дори ръководителят на бежанския лагер изразил признателност за "голямата щедрост" и похвалил останалите дарителски инициативи на Саудитска Арабия, които по думите му допринасяли за подобряване на условията на живот на бежанците.

Дарителската дейност на кралството има стари традиции, датиращи още от времето на основателя на Саудитска Арабия крал Абдул Рахман ал Сауд (1880-1953). Той създава и първите хуманитарни организации в младата държава, като всички от тях са неизменно с ислямски характер.

Виж още: Накъде ще тръгне Саудитска Арабия след смъртта на крал Абдула?

Затова и големите помощни акции се провеждат винаги по време на значимите ислямски празници. Така например по време на Рамазана сред сирийските бежанци в ливанския град Сидон бяха разпределени храни на стойност над 3 млн. долара.

Шестият по значимост донор в света

Отвъд тези предимно символични акции, Саудитска Арабия отпуска наистина огромни финансови помощи за бежанците. През януари 2013 г. кралството участва в донорската среща на страните от Персийския залив в Кувейт-сити, в рамките на която бяха събрани над 910 млн. щатски долара.

Тогава Саудитска Арабия предостави 213 млн. долара, а по време на втората донорска конференция през май 2014 кралството дари още 18 млн. долара. През същата година страната отпусна нови 755 млн. долара - не само за сирийските бежанци, но и за хуманитарните нужди на няколко други страни. По данни на международната програма Global Humanitarian Assistance Саудитска Арабия е шестият по значимост донор в света.

За сметка на това Саудитска Арабия не е приела нито един сирийски бежанец - факт, който още миналата есен беше остро разкритикуван от правозащитната организация "Амнести интернешънъл".

"Срамно е, че държавите от Персийския залив не приемат бежанци. Заради езиковата, културната и религиозната близост страните от Залива би трябвало да са начело на държавите, които предлагат защита на бягащите от гонения и военни престъпления сирийци", написа в тази връзка "Амнести".

В повечето държави от региона живеят наистина много чужденци. В 29-милионна Саудитска Арабия легално пребиваващите чужденци са около 6 млн. - предимно трудови мигранти от Азия и различни ислямски държави. В Кувейт делът на чужденците възлиза на 60%, а в Катар дори надхвърля 90%. В Обединените арабски емирства чужденците съставляват около 80% от населението. Приемът на бежанци би увеличил още повече броя на чужденците в тези страни. Загрижеността от подобнто развитие е очевидно по-голяма от готовността да се дава убежище на сирийци и иракчани.

Виж още: Изгонен заради красотата си

Властите се опасяват и от друго: че би им било много трудно да екстрадират хора, на които е дадено политическо убежище - за разлика от трудовите мигранти, които могат да бъдат връщани по всяко време. Саудитските власти вече са предприемали такива акции - за последно през 2014 г. Тогава осведомителните агенции съобщиха, че страната е екстрадирала над 370 хил. души - с цел да се освободят работни места за саудитското население.

Страх от обновление?

Към всичко това трябва да добавим и обстоятелството, че сирийците бяха принудени да бягат навън като резултат от една революция, която в очите на саудитското ръководство беше от самото начало твърде съмнителна. Т.нар. "Арабска пролет" от 2011 г. не беше подкрепена от консервативните държавници в Рияд.

А когато сходни искания - за социална справедливост, политически и културни свободи и правов ред - бяха изразени и в самата Саудитска Арабия, кралството увеличи социалните облаги и така успокои недоволните си поданици. Но ако Саудитска Арабия започне да приема на своя територия сирийски бежанци, с тях по всяка вероятност ще навлязат и хора, които ще искат да се борят за тези ценности. А това може чувствително да разклати обществения ред в страната.

И още нещо: не е изключено религиозните убеждения на тези хора да са значително по-либерални от повелите на уахабизма, който е възприет като държавна религия в Саудитска Арабия. Това вероятно е основната причина за отказа на страната да приема бежанци, заключава авторът на анализа, публикуван от Българската редакция на "Дойче веле".

Виж още: Божидар Димитров вини САЩ, Франция и Англия за бежанската криза

Източник: Българската редакция на "Дойче веле"