"Пегида" отбеляза 1 година от създаването си с голям протест, който доведе и до сблъсъци

Над 15 хил. души излязоха по улиците на Дрезден в акция на от антиимигрантското движение "Пегида", с която то отбелязва една година от основаването си, предадоха световните агенции. 

Самиата акция бе под формата на протест срещу "ислямизацията на Германия", като протестиращите бяха излезли с плакати с изобразени на тях зачеркнати силуети на жени, забулени с хиджаби. Сред плакатите се четеше надпис "Давай, Меркел, ти целуваш като Юда".

Сред множеството имаше и унгарски знамена, в подкрепа на политиката на Виктор Орбан срещу имигрантите. От "Пегида" обявиха че между 15 хил. и 20 хил. души са се събрали на площада в центъра на Дрезден.

Виж още: ЕК с план от 10 точки за борба с трафика на имигранти

Около 13 хил. души застанаха срещу представителите на движението и проведоха свои шествия. Силите на реда са се опитали да разделят участниците в митинга от контрадемонстрантите, които искали да им препречат пътя.

Организацията „Пегида“ беше образувана от Лутц Бахман през октомври 2014 г. Името ѝ представлява акроним, образуван от думите "Патриотични европейци срещу ислямизацията на Запада".

 

Източник: АФП