800 са загиналите при корабокрушението в неделя, а двама са арестувани като организатори на трафикантската група

Европейската комисия изготви план за действие от 10 точки, който да спре вълната от имигранти, пресичащи Средиземно море. Планът дойде в следствие на трагичните инциденти от последните дни, в които кораби с бежанци се обърнаха в морето, давайки стотици жертви, съобщава АФП.

Планът срещу трафика на нелегални имигранти

Планът предвижда да се засилят действията на ЕС в двете основни направления - контрол по границите и спасителни операции.

Европейската комисия заяви, че планът е одобрен от външните и вътрешни министри от ЕС на извънредна среща в Люксембург и ще бъде представен на срещата на върха четвъртък. Към момента проблемът с бежанците е приоритетен за Европейския съюз.

Върховният комисар по сигурността Федерика Могерини заяви, че планът е израз на решимостта да се реагира след инцидента в неделя.

Междувременно стана ясно, че корабокрушението от неделя е взело живота на 800 души, предимно от Сомалия, Еритерия и Сирия. Полицията е арестувала двама от общо 27-те оцелели по подозрения, че именно те са организирали трафика на хора.

Ето какви са и предложените 10 точки от плана:

- Засилване на операциите по наблюдение и спасяване "Тритон" и "Позейдон" на европейската агенция за граничен контрол Фронтекс чрез увеличаване на техните финансови и материални ресурси. Трябва да се увеличи и районът им на действие, който в момента е ограничен до териториалните води на страните от ЕС.

- Конфискуване и унищожаване на плавателните съдове, използвани за превозване на имигрантите, по подобие на операция "Аталанта" срещу пиратството край бреговете на Сомалия.

- Увеличено сътрудничество между организациите Европол, Фронтекс, Европейското бюро за подкрепа на убежището (ЕАСО) и Евроджъст за събиране на информация за начините на действие на трафикантите на хора.

- Разполагане на екипи от ЕАСО в Италия и Гърция в помощ на обработването на молбите за убежище.

- Системно снемане на пръстови отпечатъци на всички мигранти при пристигането им на територията на страните членки.

- Разглеждане на варианти за по-справедливо разпределение на бежанците между страните членки на ЕС.

- Програма за настаняване в страните от ЕС на лица, получили статут на бежанци от Върховния комисариат на ООН за бежанците. Страните членки са поканени да участват доброволно в тази програма. В предложението не се споменават числа, но според Европейската комисия о нея ще се възползват 5000 души.

- Програма за бързи връщания на кандидати за имиграция, на които не е разрешено да останат в ЕС. Тя ще се координира от Фронтекс заедно със страните членки, които първи приемат имигранти от Средиземно море.

- Действия със съседните на Либия страни за блокиране на използваните от имигрантите пътища. Нигер е една от транзитните страни и европейското присъствие там ще трябва да се засили.

- Изпращане на офицери за връзка за имиграцията в делегациите на ЕС в редица трети страни. Те ще са натоварени със събиране на информация за миграционните потоци.

Източник: АФП, БНР