На Острова употребата на наркотици е най-голяма

Според годишния доклад на ООН по въпроса с употребата на кокаин в различните държави, най-много шмъркащи от белия прах има в Шотландия. В страната на гайдите и поличките за мъже един на всеки 42 души е употребявал кокаин, пише "Дейли мейл".

Така шотландците изпреварват Австралия, САЩ, Уругвай и Испания в тази не особено престижна класация.

В употребата на екстази пък първи са австралийците. При тях на всеки 100 души, трима са опитвали от този коварен наркотик. Челната петица тук се попълва от Нова Зеландия, Шотландия, Холандия и Англия и Уелс.

Виж още: Столипиново - най-неприятната дестинация за почивка на света

Говорителят на шотландското правителство е заявил, че Шотландия не приема за истинни тези данни. Според тях те са несъстоятелни и не отговарят на истината.

Докладът идва малко след отвореното писмо на звезди като Стинг, Ръсел Бранд и сър Ричард Брансън, което призовава премиерът на Великобритания Дейвид Камерън да прекрати своята "война с наркотиците". Писмото също така приканва правителството да преосмисли политиката си спрямо наркотиците.

Виж още: Ако героите на Дисни живееха в истинския свят

Подписалите се под писмото посочват примера на Португалия, Австралия и Чехия, където наркотиците са легализирани, но въпреки това здравословните проблеми, свързани с тях, са сериозно намалени. В тези държави ползвателите на наркотични вещества не са преследвани от закона, а са образовани по темата за рисковете от употребата на екстази, кокаин, хероин и т.н.