На нас може да не ни изглежда нещо особено, но има населено място в Тайван, където са превърнали уличните си котки в туристическа атракция. На другия полюс обаче е Виетнам, където вече сервират не само кучешко, но и месо от "малък тигър"

Котките в Китай са символ на късмет и благополучие, а в Хутонг дори са се провъзгласили за Котешкото село.

Градчето се намира на около час път от тайванската столица Тайпей и още на жп гарата ви посреща огромна ратанова скулптура на котешка глава, разказва блогът на The Animal Rescue Site.

Стотината четириноги обитатели се разхождат на воля из града, който през 70-те бил процъфтяващо миньорско селище.

Виж още: Знам къде живее котката ти!

След упадъка на въгледобива в района там останали да живеят едва няколко десетки семейства.

През 2008 г. тамошен любител фелинолог организирал група доброволци да почистят улиците на града и да ги заселят с котани, изоставени от стопаните си.

Местните жители прегърнали идеята и организирали живота - и бизнеса си - около котешката тематика.

Писаните са дружелюбни и позират за снимки пред туристите, а доброволци се грижат да бъдат здрави и обезпаразитени.

Това, разбира се, не е единственото населено място в света, което се гордее с котешката си популация - котките в Рим и Истанбул също са сред местните туристически атракции.

Виж още: Котките на Истанбул в документален филм (видео)

Не така обаче стоят нещата в друга азиатска държава - съседната на Китай Виетнам. Там домашните любимци са подложени на голям риск, тъй като местните готвачи установили, че котешкото месо е по-крехко и вкусно от традиционното кучешко. 

Макар в страната консумацията му да е официално забранена, някои заведения все пак сервират котешко, алармира агенция "Франс прес". Дава се пример с ресторант в центъра на столицата Ханой, където котките биват удавяни, а после обръсвани и опърляни, за да се отстрани козината. След това месото се разфасовало и пържело с чесън.

Ястието от "малък тигър" обикновено се поднасяло с бира, а търсенето на суровината растяло с всяка изминала година. Това хвърляло в паника стопаните на котки, които разчитали на питомците си за лов на мишки.

Виж още: 50 млрд. долара за домашни любимци