Една? Две? Нито една? Е, има работни места и с по девет!

Жителите на Япония и особено на столицата Токио са привързани към котките, но не всички разполагат с достатъчно пространство в гъстонаселените градове, за да отглеждат свой домашен любимец.

Виж още: Селото на 100-те котки

Страната на изгряващото слънце е прочута със своите котешки кафенета, където всеки може да поседне в компанията на четириногите. Какво ще кажете обаче за котки, на чиято компания да се радвате поне осем часа дневно - в офиса?

Пример за такова работно място е японската компания Ferray Corporation, в чиято централа се размотават цели девет писани. 

Фирмата предлага решения в областта на информационните технологии, а компютрите и другите устройства, на които работят служителите, са предпочитани места за почивка на мяукащите им "колеги".

Виж още: Котарак оцеля с нож, забит в главата

Офис мебелировката и особено масата в заседателната зала също са сред любимите места за отмора.

Резултатът? Значително по-ниски равнища на стрес сред работещите и подобряване на офис комуникацията, тъй като всички коментират най-новите изпълнения на четириногите си колеги.

Всъщност отдавна проучвания са установили, че наблюдаването на котки - на живо или на снимки/клипчета от интернет - повишава производителността на труда.

Видео: Удивителни хора и животни

Разбира се, понякога самото присъствие на котките може да причини разсейване - например ако любимецът започне да ви хапе по краката, настоявайки да получи поредната порция от дневната си дажба. Да не говорим за космите, които летят из въздуха и са в състояние да задръстят всяко устройство.

Японските офис котки обаче явно са по-дисциплинирани. Е, случва се да изключват компютрите, да минават по клавиатурите, обърквайки настройките, да дъвчат кабели, да драскат по стените или да късат документацията. Някои посетители също не са във възторг, ако някоя любопитна писана започне да души из багажа им.

Виж още: Домашен любимец според зодията

Самите служители обаче нямали нищо против четириногите си колеги. Всекидневието им се отразява в "Туитър" от името на две от служебните питомки - В и Уме.

Компанията позволява на служителите да водят на работа и собствените си домашни любимци, а онези, които си нямат такива, насърчава с 5000 йени (малко над 40 долара) месечна субсидия, ако си осиновят котка.

Не успяхме да попитаме за котешките тоалетни, които според правилата трябва да са 10 (броят на котките плюс 1)?