Подобни режими за облагане на храни има само в пет държави от ЕС, напомня министърката на земеделието Десислава Танева

Министерството на земеделието и храните (МЗХ) не било поканено и не е участвало в работната група, която е разработвала законопроекта за въвеждането на данък "вредни храни". Никой досега не е потърсил позицията на министерството, в чийто ресор попадат храните.

Това коментира по БНР министър Десислава Танева и допълни: "Нашият екип, включително и аз, го получихме, когато той беше качен на страницата на Министерството на здравеопазването за обсъждане. Ние приемаме и работим в посоката да формираме навици у младото поколение за здравословно хранене."

Нейното ведомство е поредното, което се обяви против въвеждането на данък "вредни храни".

Виж още: Министри и експерти против данък "вредни храни"

"Аз дори не искам да споменавам подобно наименование, тъй като то не съществува в нито една дефиниция. На пазара в момента съществуват и се предлагат само безопасни за здравето на хората храни. Би следвало да говорим за храни, чиято консумация в норми, над медицински препоръчваните, би довело до определени ефекти за здравето", обясни Танева.

Тя напомни, че подобни режими за облагане на храни има в пет държави на ЕС, като само в три това се осъществява под формата на данък, както се предлага у нас, а в две от тях - само върху определена напитка.

"Само в една страна - Унгария, обхватът на облагане данък "храни" е малко по-голям, но не толкова широк, колкото нашият законопроект. Последните анализи -а ефекта от прилагането на тази законова уредба в Унгария са твърде песимистични - и за бюджета на Унгария, и за потребителите, да не говорим за хранителната индустрия", обясни министърът.

Коментар: Данък вредни храни? А нямате ли нещо по-полезно?

Тези дни Танева предупреди, че въвеждането на подобен данък ще се превърне в наказателна мярка срещу част от бизнеса, а и ще окаже влияние върху цените на много хранителни продукти.

Пред депутатите от парламентарната комисия по земеделие тя изказа мнение, че предложението трябва да се преосмисли от здравното ведомство, тъй като съществува риск данъкът да се възприема от Европа като непозволена държавна помощ спрямо фирмите, които остават извън обхвата на закона.

Танева припомни, че има други инструменти за стимулиране на здравословното хранене, сред които е и излязлата тази седмица наредба, според която всички млечни и меснни продукти в детските градини трябва да са произведени по БДС.

Източник: BNR.bg