Какво мислят министрите на финансите и социалната политика за налога, предложен от колегите им в здравеопазването и спорта - и какво е мнението на икономисти като Красен Станчев и Георги Ангелов

Министърът на финансите Владислав Горанов обяви, че все още не е виждал законопроекта на здравното министерство за т.нар. данък "вредни храни". Горанов по принцип подкрепя стимулиране на здравословното хранене, но уточни, че ще коментира конкретните текстове, след като се запознае с тях, съобщи БНР. Финансовият министър потвърди единствено позицията си, че подобен данък не води до особени постъпления в хазната: 

"Ако нищо не се събере от този закон, това ще е добрата история, т.е. ако от него няма постъпления, това означава, че той е постигнал целите си и изхвърля от пазара това, което по медицински стандарти се разбира за вредно. С много внимание трябва да подхождаме към опити да се манипулира, така да се каже, пазарът или да се насочва потребителското поведение към едни или други групи стоки."

Виж още: Данък "вредни храни"? А нямате ли нещо по-полезно?

Вицепремиерът Ивайло Калфин, от своя страна, изрази готовност веднага да свика Националния съвет за тристранно сътрудничество по повод предлагания налог. В Русе социалният министър заяви, че не е запознат с предложението на колегата си Петър Москов:  

"Аз не съм го виждал този законопроект. Нямам представа, освен от публикациите по медиите, какво пише вътре, но мисля, че действително трябва да мине през Съвет за тристранно сътрудничество. Опитът показва, че някой път, с развитието на науката, оценката за това кое е вредна храна и коя не се променя. Пример с нашите традиционни храни, сирена и т.н. - изведнъж се оказа, като влязохме в ЕС, че не били достатъчно екологично чисти, което не е вярно. Така че, нека да видим какво ще внесат. Аз не мисля, че храната е точно това, което би трябвало да се утежнява финансово."

Икономисти също коментираха темата пред БНР. Според доц. Красен Станчев, основател на Института за пазарна икономика.

"Данъчното регулиране е ценово регулиране. Всяко ценово регулиране има много странични ефекти. Очакваният ефект няма да бъде постигнат. Едни пари ще бъдат събрани, но разходите ще бъдат 176 млн., което означава, че положителният ефект ще бъде около 20 млн. Това включва загуба на 4300 работни места, включва заместващ внос от други страни. Само от приходите от ДДС ще бъдат загубени около 90 млн. лв.

Министерството на здравеопазването каза, че средствата, които ще бъдат събрани, ще бъдат използвани за профилактика, спорт и др. Но опитът досега показва, че облагането с акциз на тютюневи изделия и алкохолни напитки, където по закон се полага подобно използване на част от тези приходи, до момента не се е случило."

"За мен по-голямото притеснение е дали на практика може да се приложи такъв данък, дали може да се събира и да носи приходи - отбеляза Георги Ангелов от институт "Отворено общество". - Другият проблем е, че нямаме практика данък да се заделя само и единствено за една цел."

Източник: BNR.bg