Не е ясно дали подобна реформа би спечелила достатъчно гласове в Народното събрание

Реформата в сектор "Сигурност", която стана причина за полицейските протести от тази седмица, е на кантар в парламента. Причина за това е разделение на парламентарните групи по въпроса.

За и срещу реформата

Подкрепа за предложените реформи за орязване на полицейските привилегии (в смекчения им вариант, анонсиран в сряда от премиера Бойко Борисов) оказват от парламентарните групи на ГЕРБ, РБ и БДЦ, пише в. "Сега". 

На противоположната позиция застават от групите на ДПС, БСП и АБВ. Те обявиха, че са твърдо за запазване на социалните придобивки на полицаите, като не одобряват и по-лекия вариант на Борисов. 

Висяща е позицията на Патриотичния фронт, като от НФСБ заявяват, че ще коментират, едва когато видят предложенията на Борисов черно на бяло. Те обаче твърдо застават срещу първоначалния вариант на реформите, предложени от министър Горанов. 

От "Атака" не съобщават засега позицията си по въпроса. 

Полицейските протести принудиха кабинета да ревизира значително идеите си за орязване на обезщетенията, които се полагат на работещите в сектор "Сигурност" при напускане и пенсиониране. Намаляването им наполовина ще важи само за бъдещите назначения, обяви Борисов. 

Виж още: Полицията: Не приемаме предложението на правителството

В преходните и заключителните разпоредби на проектозакона за бюджета за 2016 г., където финансовият министър Владислав Горанов прокарва реформата, се предвижда орязването да важи за всички още от 1 януари.

Ясни становища по въпроса ще има следващата седмица, когато вътрешната комисия ще изслуша МВР шефа Румяна Бъчварова. 

Атака в гръб от Цветанов

Междувременно вчера пред Нова телевизия бившият вътрешен министър Цветан Цветанов отправи остри критики към нея, като обяви, че в МВР нямало диалог. 

Точно Цветанов беше министърът, срещу когото избухнаха предишните масови полицейски протести. Той обаче твърди, че доверието в полицията се е сринало след неговия мандат и определи като интерпретации твърденията, че чрез протестите някой иска да постави динена кора на Бъчварова. 

От страна на премиера Борисов идва подкрепа за министър Бъчварова

Виж още: Бъчварова разпоредила да се разпишат бързо заявленията за напускане

"Чувам спекулации за отстраняването на министър Бъчварова. Искам ясно да се знае, че тя има пълната ми и категорична подкрепа. Бъчварова е изключително разумна и балансирана жена", обяви вчера на собствения си сайт премиерът под рубриката "Някои мои коментари по актуалните въпроси". 

Той заяви, че професионалното ръководство имало свободата да провежда операции и действия, каквито счита за правилни: "Държа да се знае - предложенията за свиване на разходите са на финансовия министър, а аз съм ги одобрил". 

Той смята, че е направил максималното като разбиране и компромиси към тях. "Но това, което ме притеснява истински, виждайки част от протестиращите, е страхът на хората от това какви хора ни охраняват. Вчера гледах клипове във "Фейсбук" и останалите социални мрежи, където част от протестиращите полицаи в поведението си не се различаваха от феновете на футболните агитки", твърди Борисов и атакува полицаите, че не се справят с престъпността.

Източник: в. "Сега", Нова телевизия