Заповедта касае хора на терен

Подадените заявления за напускане в МВР да се разпускат срочно. Вътрешният министър Румяна Бъчварова е разписала заповед, с която се прекратяват трудовите договори на държавните служители, заемищи младши изпълнителски длъжности, съобщава Нова телевизия.

Напускащите - по бързата процедура

"В срок до 17:00 часа на 04.11.2015 г. да бъдат издадени заповеди за прекратяване на служебното правоотношение на всички държавни служители, заемащи младши изпълнителски длъжности, които към 10:00 часа на 04.11.2015 г. са подали заявление за прекратяване на служебното им правоотношение", пише в заповедта на министъра.

Документът е насочен към ръководителите на главните, областните дирекции на МВР, СОБТ, Академията на МВР, административните дирекции, медицинския и научно-изследователския институт на ведомството.

Заповедта касае хора на терен, специалисти, от кварталните инспектори до началник-секторите. Това са бившите служители на ниво лейтенантски, сержантски състав.

Виж още: Полицията: Не приемаме предложението на правителството

Всяка заповед започва да се прилага веднага, само министърът може да я спре или отмени, поясниха от МВР.

Междувременно стана ясно, че от седмица в МВР изискват ежедневно, а не седмично справката за напускащи. Цели сектори за борба с престъпността - "Наркотици", "Тежки престъпления", "Убийства", "Охранителна полиция" остават без кадри.

По-рано през деня бившият вътрешен министър Румен Петков обяви, че ако вътрешният и финансовият министър Румяна Бъчварова и Владислав Горанов запазят постовете си, значи и премиерът е съучастник, имайки предвид дестабилизирането на полицията. Още вчера вътрешният министър изрази готовност да разписва рапорти на напускащи полицаи.

Виж още: Защо няма подкрепа за протеста на МВР

Затягане на дисциплината и установяване кой е бил на протестите?

Междувременно в онлайн пространството се завъртя снимка, която според сайта Afera.bg и Канал 3 представлява документ, задаващ задача да се идентифицират всички полицаи, които са били на протестите. 

Според документа, чиято автентичност все още не е установена, идентифицирането на протестиращите служители на МВР трябва да стане чрез снимки и материали, публикувани в медиите. Ще се използват и кадри от охранителни камери, които са снимали протестиращите. Румяна Бъчварова също така призовава и полицейските началници по места да затегнат вътрешната дисциплина.

Заповедта е сведена до всички началници за незабавно изпълнение.

Източник: Нова телевизия, Afera.bg, Канал 3