Според изследване съвременният човек прекарва твърде много време в сън

Популярната максима е, че на зрелия човек са нужни около 7-8 часа сън на денонощие, за да е здрав и отпочинал. Съществува обаче и друго мнение, което разполага със свои доказателства.

Учени от Университета на Калифорния в Лос Анджелис опровергаха широко разпространеното мнение, че се нуждаем от осемчасов сън. Нещо повече, според специалистите е мит, че съвременният живот ограбва ценното ни време в леглото.

Според тях съвременният човек спи твърде много и по този начин пропилява ценно време, което предците ни са използвали активно.

Учените са изградили теорията си въз основа на изследване върху навиците на сън на три племена в Намибия, Танзания и Боливия, които били избрани заради традиционния си начин на живот. 

Те не разполагат с всички аксесоари на съвременния човек и живеят по-скоро като предците ни. В изследването участвали 94 души. Средно те спали по 6 часа и 25 минути.

Виж още: Кога да си лягаме и кои са ключовете на добрия сън

Това е много по-малко от осемте часа, които често се препоръчват в западните общества. Въпреки това те били в много по-добро здраве, с по-добро кръвно налягане, по-здрави сърца, отколкото хората в индустриализираните общества.

Освен това изследването показало, че в тези племена проблеми със съня няма.

Междувременно според изследване на active.com, цитирано от "Бизнес инсайдър", съвременният човек в активна възраст средно спи по 7 часа на денонощие. 

Източник: "Дейли мейл"