Цените на тютюневите изделия периодично се синхронизират с европейските директиви

Цигарите стават все по-скъпо удоволствие. Това става заради синхронизацията на цените на тютюневите изделия в България с европейската директива.

По европейските правила общият акциз върху цигарите трябва да представлява не по-малко от 60% от средната продажна цена на дребно и не може да е по-нисък от 90 евро за 1000 къса, независимо от средно претеглената продажна цена на дребно.

За да приближи цените в България до директивата, бюджетната комисия в парламента прие на второ четене поскъпване от догодина. Така цените на евтините цигари ще скочат с между 20 и 30 стотинки, а на най-скъпите - с почти два лева.

"Ниският ценови сегмент, независимо от това предложение, ще има повишение на цените, защото има повишение и на акциза. За 2016 г. във високия ценови сегмент щеше да има доста по-малко повишение от това, което се предлага. Натоварваме допълнително по-високия сегмент с акциз", обясни председателят на бюджетната комисия към парламента Менда Стоянова.

Виж още: Три странни, но ефективни начина да откажете цигарите

Според предоставената справка от финансовото министерство, ако кутия с 20 къса цигари струва 4.40 лева, то за нея от догодина пушачите ще плащат 4,63 лева. Тези с цена 5,20 лв. ще поскъпнат до 5,55 лв. По-скъпите тютюневи изделия от 7 лева вече ще струват 7,95, а за кутиите с най-високи цени - от 10 лева, скокът ще бъде до 11,94 лв. за кутия.

Още поскъпвания

Достигането на директивите ще стане поетапно, като освен скока в цените на тютютневите изделия от догодина, увеличение ще има и през следващите две. Например ако кутия цигари от 4.70 лева догодина струва 4,89, през 2017 г. цената ѝ ще бъде 5,11 лв., а през 2018 г. - 5,36 лв.

Ако в момента по-евтините цигари струват около 4,40 лв., след две години цената им ще е около 5,01 лв. Предстои окончателното приемане на промените в Закона за акцизите и данъчните складове на второ четене в пленарна зала.

Източник: "Дарик"