Роднини и приятели на убития от Джок Полфрийман Андрей Монов изразиха възмущението и огорчението си от тази номинация

Силният обществен натиск накара Българския Хелзински комитет (БХК) да оттегли от конкурса за "Човек на годината" номинацията на австралиеца Джок Полфрийман, който в момента излежава присъда за убийство

Скандалът избухна, след като родителите и приятели на убития от Полфрийман студент Андрей Монов изразиха възмущението си от номинациите за наградата. 

Австралиецът бе номиниран като председател на Българско затворническо сдружение за реабилитация, което защитава правата на лишените от свобода и докладва на БХК за установени нарушения. Протести от страна на близки на загиналия обаче накараха БХК да оттегли номинацията.

"Във връзка с обществените реакции срещу номинацията на Джок Полфрийман и след вътрешно обсъждане, БХК взе решение индивидуалната кандидатура на Джок Полфрийман да бъде отстранена, а номинацията да остане единствено за Българско затворническо сдружение за реабилитация. В сдружението членуват много хора, които са се посветили на това, да помагат на лишените от свобода не само чрез защита на правата им, но и като насърчават тяхното превъзпитание, защото само така при връщането им в обществото те могат да бъдат продуктивни негови членове. Работата на всички тези хора не трябва да бъде пренебрегвана или омаловажавана, защото тя е важна, допринася за прогреса на обществото ни, за неговата сигурност и справедливост", се казва в съобщение до медиите.

Възмущение от номинацията

Приятели на убития Андрей Монов изразиха негодуванието си пред Нова телевизия. Според тях това е обида към паметта на жертвата.
 
По думите им един антибългарски комитет дава номинация, която е крайно нелепа и дава грозен сигнал на и без това срутеното ни общество, че всеки убиец може да стане човек на годината.

Защо е номиниран Полфрийман

От своя страна, председателят на БХК Красимир Кънчев заяви вчера пред събралите се медии, че номинацията не е на комитета, а е допусната от нея. Номинирано е дружеството и дейността му, на което Полфрийман е председател.

"Тази номинация по никакъв начин не може да се свързва с неговото деяние. Всички членове на това дружество са осъдени и то с ефективни присъди. Това е единствената в България регистрирана от съда организация с нестопанска цел на лишени от свобода, повечето от които изтърпяват присъди", поясни Кънчев.

"Не видяхме причина да откажем тази номинация, защото това означава да откажем на всички други номинации, които постъпват при нас, да изискваме свидетелство за съдимост", подчерта още той.

На роднините на убитото момче и на роднините на всички, които са жертва на престъпления Кънев каза, че много съжалява и че дейността на БХК в никакъв случай не може да бъде оправдание за загубата на живота на това момче и по никакъв начин тази номинация не може да се оправдае със загубата на този млад живот.

Общо 50 са номинираните личности и организации за "Човек на годината". Те са селектирани от всички постъпили предложения, като са допуснати само онези, чиято дейност е насочена към "защита на основните човешки права и други ценности като защита правата на животните и опазване на природата".

Източник: Нова телевизия, Дарик