Премиерът публикува на личния си сайт анализ за случващото се в държавата

Премиерът Бойко Борисов представи на своя сайт анализ за моментното положение в страната, стабилността на управляващата коалиция, резултатите от изборите и полицейските протести.

За управленската коалиционна формула

Считам, че управленската коалиционна формула е успешна. Около това се обединихме днес с министъра на здравеопазването Петър Москов и съпредседателя на Парламентарната група на Реформаторския блок и председател на ДСБ Радан Кънев.

Резултатите от изборите красноречиво и категорично показват, че управляващото мнозинство е стабилно и правителството ще продължи да изпълнява програмата си и заложените в нея реформи. Ние сме големи хора, всеки има своите емоции, но отговорността пред държавата е по-голяма и затова темата на разговора беше как да продължим стабилно напред, а не да се връщаме една седмица назад. 

Надявам се в бъдещата ни работа за дреболии да не се създава такъв голям проблем. Мисля, че с представянето си ГЕРБ, РБ, АБВ и донякъде и Патриотичният фронт, въпреки че те бяха разделени на някои места на ВМРО и НФСБ, показват че към момента формулата е добра.

За изборните резултати

Крайният резултат от изборите показва, че двете формации ГЕРБ и РБ се представиха добре. Поздрави за резултатите трябва да получат и още няколко партии, които взимат места в общинските съвети, дори и да нямат кметове. БСП заслужава поздравление, защото в много градове се бориха много мъжки и резултатите им се решиха с много малко гласове. Същото важи и за ДПС, и за АБВ. 

Чуха се коментари, че нашите партньори от Реформатоския блок хиперболизират резултатите си. Смятам, че по отделно партиите в Реформаторския блок имаха желание да си припишат повече от собствения им успех. Но е факт, че Реформаторският блок като цяло се представи добре в няколко областни града. Кюстендил е пример как биха могли с един добър кмет партиите да работят успешно и да го подкрепят в истинския смисъл на едни избори. 

Затова и на срещата с Радан Кънев и Москов казах, че имам различна от тяхната позиция към Движението за права и свободи. Стратегически аз считам, че българските мюсюлмани, каквито и в ГЕРБ за радост има много, имат своето място в политиката и не трябва това да бъде радикализирано. И с резултатите от изборите те го доказаха. 

Не мога да не благодаря и за подкрепата, която в смесените региони техните симпатизанти са дали на ГЕРБ. Такава подкрепа са дали и симпатизантите на Реформаторския блок. Те бяха извадили добри кандидатури в Шумен, Разград и Търговище. Тези кандидати са получили своята подкрепа. 

Не ми е приятен езикът на омразата и използването на епитети, които впоследствие не се забравят лесно и водят до дългосрочна вражда. Затова аз вярвам, че след тези резултати по-скоро можем заедно в парламента да се обединяваме около законопроекти, касаещи съдебната реформа, здравеопазването, образованието и сигурността. Ако за важни политики в страната могат да се привличат БСП и ДПС, аз ще съм много щастлив. 

Ще направя и един предварителен анонс - би било мъдро, когато дойде време да се решава за Сдружението на общините, да бъде подкрепена нова кандидатура за председател на някой от кметовете на БСП или на ДПС, за да има действително една спокойна и работна атмосфера, в която всички да са представени. По тази тема вече съм разговарял с Михаил Миков и се надявам, че те ще излъчат добра кандидатура на кмет, който е спечелил народното доверие. Това е истинска толерантност и се надявам да бъда подкрепен.

За полицейските протести

Друга тема, която бих искал да коментирам с цялото си уважение към полицаите и тяхната отговорна работа, са протестите. Във вчерашния ден това, което направихме като разбиране и компромиси към тях, мисля, че беше максималното в знак на уважение към техния труд. 

Но това, което ме притеснява истински, виждайки част от протестиращите, е страхът на хората от това какви хора ни охраняват. Защото ние никога не сме отказвали диалог, а вчера гледах клипове във Фейсбук и останалите социални мрежи, където част от протестиращите полицаи в поведението си не се различаваха от феновете на футболните агитки. 

Неслучайно и журналисти, и граждани се възмутиха. Това наистина ме притеснява. Аз разбирам техните притеснения, но считам, че служителите на реда трябва да са пример за това какво не трябва да се прави.

На практика трябва да е ясно, че нито заплатите им се намаляват, нито привилегиите, а просто ги привеждаме в следващите години, защото заради това, което сме заварили, финансовите и пенсионните ни системи няма да издържат. Бюджетните дефиците налагат да се правят съкращения и да се оптимизират разходите. Това е реалността, за съжаление.

Има и нещо друго, което не трябва да се пропуска. Несправянето с кражбите, с битовата престъпност, ако щете и с техните преки задължения, означава, че там трябва да се направи реформа и качеството на работата да бъде такова, каквото хората очакват.

Чувам спекулации за остраняването на министър Румяна Бъчварова. Искам ясно да се знае, че тя има пълната ми и категорична подкрепа. Бъчварова е изключително разумна и балансирана жена. Тя може да не е от системата, но години наред политическото ръководство се бъркаше в работата на професионалното ръководство на МВР. 

В случая професионалното ръководство има свободата да провежда операции и действия такива, каквито счита за правилни. Нещо повече, което държа да се знае - предложенията за свиване на разходите са на финансовия министър, а аз съм ги одобрил. На базата на 180 млн. лева, които дадохме тази година за МВР, аз мисля, че трябваше това да бъде оценено от полицаите. 

Паралелно с това ние трябваше да затваряме дупка в бюджета от 3,5-4 млрд. лева. Ние свалихме дефицита от 3,8 млрд. лева на 2 млрд. лева, сиреч тези милиарди, за чието събиране са помогнали и МВР, и НАП, и митниците, отидоха в черната дупка, създадена от правителството на Орешарски.

Надявам се колегите да го разберат правилно. А тези, които притесниха гражданите с незаконни протести и създадоха огромни задръстванията, би следвало да си понесат последствията от закона.

За финал бих искал да споделя, че до този момент събрахме 2,5 млрд. лева от контрабандата, свиването на корупцията и олигархията. Много от тези хора, които са засегнати, тези, които вършеха контрабанда в сферата на петрола, горивата, алкохола, цигарите, месата, шоколадовите изделия, биха могли да бъдат основни подстрекатели в опитите за дестабилизарне на държавата. 

Но искам да кажа, че има стабилност и твърда решимост на държавата и прокуратурата да работят за събиране на парите от сивия сектор в бюджета. Така успяхме да дадем в тази година на криза 100 млн. лева повече за пенсионерите - по 50 млн. лева повече за Коледа и Великден, 20 млн. лева повече за учителите, 45 млн. лева повече за съдебната система, 54 млн. лева повече за отбраната и армията и 180 млн. лева повече за МВР и службите за сигурност.

Източник: boykoborissov.bg