Според учените брашнените червеи могат да преобразуват пластмасата в разградим продукт

Ежегодно в Световния океан попадат над 6,4 млн. тона пластмаса. Количеството на пластмасовите отпадаци на сушата пък едва ли би могло да бъде измерено, а те продължават да се натрупват не само във всевъзможните сметища, а и сред природата по целия свят. Най-лошото в случая е, че няма никакви индикации за забавяне на темпото.

Учените от Санфорд обаче може би са намерили решение на този проблем, като според тях отговорът е в дребния брашнен червей може да живее на диета от стиропор и други видове полистирен.

Според две проучвания, съавтор на които е Вей-Мин Ву, старши инженер изследовател в Станфорд, червеите не само оцеляват на диета от стиропор, но и микроорганизмите в техния чревен тракт разграждат пластмасата по време на храносмилането. 

Червеите в експериментите успели да преобразуват около половината от стиропора, с който били хранени, във въглероден диоксид, както биха направили и с други видове храна. Останалата част от подадения стиропор била екскретирана под формата на малки пелети от разградим материал, който според Ву изглежда безопасен за използване като почвен подобрител.

Въпреки, че изследователите и преди са доказвали, че т. нар. восъчни червеи могат да биоразграждат пластмасата, използвана за направата на тънкослойни продукти като торбички за бокук, новото откритие е важно, защото полистиренът досегасе считаше за небиоразградим. 

Виж още: 9 млн. тона отпадък ще се влее в океана през 2015 г.

"Има вероятност някои наистина важни научни открития да се пръкнат от съвсем странни места. Понякога науката ни изненадва. Това си е шок!", коментира Крейг Кридл, професорът, който ръководил работата на Ву. 

Според учените годишно от всички 192 крайбрежни държави в океаните навлизат 8 млн. метрични тона пластмасови боклуци, като с годините обемът на боклука се увеличава. Преди няколко години в Тихия океан дори се бе образувал един своеобразен остров, съставен от плаващи боклуци. Според оценките на специалисти, той бе съставен от над 3,5 млн. тона смет.

Все още са нужни много изследвания, за да може учените да разберат как точно бактериите у червеите разграждат пластмасата. Но така или иначе откритието може да се окаже важна стъпка към решаване на проблема с пластмасовите отпадъци.

Източник: GreenTech