В България в момента започва процес на дестабилизация и касиране на изборите няма да е в интерес на държавата, смята кметът на Варна през 90-те, докато приемникът му Кирил Йорданов оспорва резултатите от местния вот

Победата на ГЕРБ на местните избори във Варна и страната е пълна и в момента това е единствената мощна и добре организирана политическа сила. След големите победи обаче ще започне разпадът на партията, прогнозира в предаването "Зала Пленарна" по "Дарик" бившият кмет на града Христо Кирчев (1991-99 г.), депутат в 39-ото и 40-ото Народно събрание.

Според него новата история показва, че във всяка партия, която овладее властта, започват вътрешни борби за постове и поръчки, както се е случило със СДС, БСП и НДСВ.

Въпреки множеството подадени жалби Кирчев не смята, че ще се стигне до касиране на изборите във Варна. Морската столица, в лицето на Иван Портних, бе един от градовете, където ГЕРБ категорично спечелиха нов кметски мандат в първия тур на местните избори.

"В България в момента започва процес на дестабилизация и касиране на изборите няма да е в интерес на държавата. Трябва да признаем, че ГЕРБ спечелиха доверието на ЕС и се изплащат парите по фондовете", коментира бившият кмет, според когото коренно различни резултати на евентуален нов вот във Варна няма да се получат, тъй като ГЕРБ стои най-добре в града.

Според него партията има силата да състави мнозинство в Общинския съвет и да поема отговорност, а не в местния парламент да се създават групи за натиск като при управлението на Кирил Йорданов.

За резултата на наследника на своя пост, който не му позволи да бъде избран и за общински съветник, Кирчев каза, че по време на кампанията си Йорданов е критикувал собствените си мандати и е бил опозиция на себе си: "За хубавите неща казваше: аз ги направих, а за негативните решения - другите са виновни."

По думите му БСП е загубила своя облик.

"По принцип БСП трябва да защитава работническата класа и дребните производители, а те създадоха могъща олигархия, която още се крепи в техните редици. Моите уважения, но какво прави Георги Гергов като кандидат за кмет на Пловдив? БСП във Варна няма такива изтъкнати олигарси, но е известно, че ръководството й има тесни контанти с богати хора, възползващи се от връзките си в Общинския съвет", каза още ексградоначалникът.

Варна трябва да се развива със собствени сили, но инициативата на хората е притъпена, смята Кирчев. Той обаче е оптимист за развитието на града през следващите четири години.

Същевременно приемникът му Кирил Йорданов (1999-2013 г.), който опита да се завърне начело на общината, но остана на седмо място в класирането, определи отминалия местен вот като разрушен фундамент на демокрацията и целия изборен процес.

Според него общото впечатление е, че е нарушен принципът за наличие на опозиция - както на национално, така и на ниво Общински съвет. По думите му пропадането на опита да се внесе обща жалба в съда заради изборни нарушения показва, че вече са проведени разговори за разпределение на властта, а реална опозиция в града няма да има.

Йорданов е на мнение, че коалицията, която го издигна за кмет, е била ощетена при броенето на бюлетините, а вотът е бил опорочен заради редица нарушения в изборния процес. Именно заради това са подадени две жалби в Административния съд, оспорващи резултатите за избор за кмет и за общински съветници.

Възраженията са в девет посоки,

обясни бившият варненски кмет. "Ще направим всичко възможно да докажем твърденията си. Имаме данни за протоколи, в които са нанасяни промени, без да са подписани от целия състав на секционната комисия. Убедени сме, че не са преброени коректно и преференциалните гласове", коментира Йорданов.

Той ще настоява за графологична експертиза и ръчно преброяване на бюлетините, които според него биха повлияли на изборните резултати.

Кирил Йорданов окачестви решението си да се яви на местните избори и отново да се бори за кметски мандат като правилно, тъй като все повече хора са разбрали "истината за събитията от февруари 2013". За пореден път той заяви, че е извършен преврат на фона на справедливите протести на варненци заради високите сметки за ток.

"Все по-често ще бъда сред вас и гласът ми ще се чува. Ще коментирам събитията в града и ще продължа да задавам въпроси", увери той, като същевременно поздрави Иван Портних с изборната победа и му пожела "сили и умение да се справи със ситуацията, каквато е". 

Източник: "Дарик радио"